Kultura

Natalija, Irina i Aleksa pobednici 15. takmičenja za frankofonu pesmu

Natalija Lazić iz Beograda u seniorskoj i Irina Filipović iz Niša u juniorskoj konkurenciji, pobednice su finalnog takmičenja za frankofonu pesmu, ocenio je stručni žiri.

Aleksa Žikić iz Kladova, poneo je najveći broj glasova publike, koja je ove godine po prvi put imala priliku da glasa putem Facebook-a.

Pobednik u seniorskoj kategoriji nagrađen je putovanjem u Pariz za dve osobe, dok je juniorskom pobedniku uručen vaučer za boravak u Tunisu, takođe za dve osobe, kao i ulaznice za muzički festival 2018.

Nagrade su obezbedili Turustička agencija Mondorama, Francuski institut Srbija i ambasade Tunisa i Francuske u Srbiji.

Pobednik Facebook glasanja je osvojio profesionalni mikrofon, dar SKC Niš uz podršku Sky music centra iz Niša.

Svim takmičarima pored sertifikata, uručeni su i simbolični pokloni koje su obezbedile ambasade Egipta, Libana, Švajcarske i TV 5 Monde iz Belgije.

U žiriju ove godine su bili Kati Čaba ambasador Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, Žan-Batist Kizen, savetnik za saradnju i kulturu Francuskog instituta u Srbiji, Habib Ben Salha profesor magrebske književnosti na francuskom jeziku, na Univerzitetu u Manubi u Tunisu, Milena Injac, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, Sesil Leke Folkini, rukovodilac regionalnog frankofonog centra za centralnu i istočnu Evropu u Sofiji i Dejan Najdanović, Najda, muzičar iz Niša nekadašnji vokal grupa Smak i Generacija 5.
Sve izvođače pratio je orkestar Frankofonik, koga čine Miodrag Mladenović klavir, Milan Nikolić gitara, Milan Srdanović bas gitara i Darko Kojić bubnjevi.

U revijalnom delu programa nastupili su gosti iz Makedonije, Simeon Gočev pobednik Nacionalnog takmičenja za frankofonu pesmu za kategoriju osnovaca i Dajana Filiposka pobednik za kategoriju srednjoškolaca, dok je član žirija Dejan Najdanović Najda izveo numeru sa svog solo albuma “S južne strane”.

Finalno Takmičenje za frankofonu pesmu u Nišu, 15. po redu, održano je u Narodnom pozorištu čija sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, što govori o velikom interesovanji mladih za francusku kulturu i izučavanje francuskog jezika.

Organizator finalnog takmičenja je Francuski institut Niš uz podršku Međunardne organizacije Frankofonije, Francuskog instituta u Srbiji, ambasada Kanade i Francuske u Srbiji, SKC Niš i EXEnet-a Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com