Hronika

Nastavljeno suđenje za nesreću na Bulevaru Nemanjića

Pred Višim sudom u Nišu danas je nastavljeno suđenje Nišliji Mladenu Gigiću (20) optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulice Pariske Komune u kojoj je stradala Jovana Petković (25), arhitekta iz Vladičinog Hana.

Gigić je optužen da je 21. novembra prošle godine svojim „folksvagen golf“ na raskrsnici prošao kroz crveno svetlo na semaforu brzinom od 101 km/h i udario u „BMW“ kojim je upravljala Petković. Ustanovljeno je da je u trenutku nesreće u krvi imao 1.38 promila alkohola. Gigić je nesreću koju je izazvao pravdao neispravnim kočnicama, međutim Dragan Marković, veštak mašinske struke osporio je danas njegovu izjavu. Gigić je rekao da je probao da postepeno koči kada se približio raskrsnici, ali da je kočnica otkazala.

„Naglo sam zakočio a noga mi je propala do patosa i posle toga se ničega više ne sećam“, rekao je optuženi.

Veštak Marković, istakao je da kočioni sistem vozila kojim je upravo Gigić ima dvokružni sistem kočenja. „Kada dođe do pucanja creva na jednom od točkova, pritiskom na kočnicu, koče još dva točka. Vozaču je data mogućnost da u slučaju iznenadnog pucanja creva na prednjim točkovima, koristi parkirnu odnosno ručnu kočnicu, da bi ukočio i zadnji točak“, objasnio je veštak.

Stručni saradnik mašinske struke Radovana Anđelkovića, kojeg je angažovala Ggigićeva odbrana bio je mišljenja da postoji mogućnost da je iz cilindara iscurilo kompletno kočiono ulje. Objasnio je da je do oštećenje creva moglo doći usled njegovog kontakta sa nekim delom vozila, ali nije mogao da precizira o kojem.

Veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević rekao je danas da pregledom video zapisa nije uočio da su se stop svetla palila sve dok nije došlo do sudara, što ukazuje da kočenja nije bilo do tog trenutka. On je predložio je da se na sledećem glavnom pretresu emituje snimak nadzorne kamere kao bi se njegovi navodi proverili. Branilac optuženog Milan Zelen izrazio je sumnju u ispravnost nalaza veštaka mašinske struke Markovića i zatražio da se obavi novo veštačenje, na Mašinskom fakultetu u Beogradu ili u Nišu. Suđenje će biti nastavljeno 26. oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com