Hronika

Nastavljeno suđenje sinu i ocu zbog ubistva kuma: Posvađali se zbog slike motora na internetu

Sudsko-medicinski veštak Zavoda za sudsku medicinu u Nišu Aleksandra Antović potvrdila je danas u Višem sudu u Nišu da je Aleksandar Dragišić (46) preminuo usled zadobijene ubodne rane u predelu grudnog koša, odnosno u predelu desne strane srca.

Njenim svedočenjem nastavljeno je suđenje ocu i sinu Miodragu (41) i Goranu (62) Musiću okrivljenim za smrt Dragišića, koji je bio venčani kum mlađeg Musića. Miodrag je optužnicom Višeg javnog tužilaštva okrivljen da je 1. marta ove godine oko 23 časa nožem usmrtio kuma dok se njegov otac Goran Musić (62) tereti da je bio saizvršilac jer je krvavi zločin mirno posmatrao ne čineći ništa da ga spreči.

Uzrok svađe koja se završila ubistvom u iznajmljenom stanu u ulici Nikole Kopernika, kako je rečeno na prethodnom ročištu, je kranje bizaran. Goran je sinu i kumu pokazao na telefonu fotografiju motora „Harly Davidson“, a njih dvojica su se posvađali oko toga da li taj motor mogu da proizvedu Kinezi ili ne.

Prema Goranovim tvrdnjama, nakon što je Aleksandar opsovao Miodraga, njegov sin je uzeo nož iz kuhinje i ubo Aleksandra u predelu grudi, nakon čega se ovaj zateturao, ušao u svoju sobu, pao i preminuo.

Miodrag je u dosadašnjem toku suđenja negirao krivicu i isticao da je zatekao ranjenog kuma u stanu u kome je stanovao zajedno sa njegovim ocem. Branilac po službenoj dužnosti okrivljenog Miodraga Musića, advokat Stanimir Đurić zatražio je danas od sudskog veštaka da se izjasni da li postoji i jedan materijalni dokaz koji bi ukazivao da je Miodrag izvršilac krivičnog dela, kao i da navede koji je to dokaz. Antović je kazala da odgovor na to pitanje ne spada u domen medicinskog veštačenja koje je ona obavljala.

„Sudsko-medicinski veštak nikada ne može niti sme da se izjašnjava u pogledu ličnosti koja je nanela povredu. Iz obudukcionog nalaza se može zaključiti da je zadobio dve povrede od kojih je jedna ubodna radna u predelu srca bila smrtonosna, dok je podliv ispod oka nastao pre toga i to je laka povreda koja nije uticala na uzrok umiranja“, izjavila je Antović.

Prema njenim rečima, pomenuta povreda po pravilu ne dovodi do momentalne smrti već, u zavisnosti od konstitucije i ličnih svojstava lica, vreme „nadživljavanja“ traje kratko, u proseku pet do 10 minuta, maksimalno do 15 minuta.

„Povređena je desena srčana komora zbog čega je došlo do naglog i obilnog krvarenja i izlivanja krvi u srčanu kesu koja nije dovoljno rastegljiva da primi veću količinu tečnosti. U konkretnom slučaju reč je o 550 mililitara tečnosti. Ta tečnost onemogućila je srčane kontrakcije, odnosno istiskivanje krvi iz leve komore u cirkulaciju. Unutar navedenog vremena oštećeni je moao da obavlja određene svrsishone radnje, poput kretanja, pa čak i govora, ali za kratko vreme kada dolazi do poremećaja srčanog rada, pada pristiska, kolapsa, bugitka ravnoteže, gubitka svesti i dospevanja na čvrstu podlogu“, objasnila je Antović.

Na pitanje da li su postojali DNK tragovi ili drugi materijalni dokazi na telu ubijenog Dragišića koji bi dali odgovor na pitanje ko mu je zadao ubodnu ranu, Antović je kazala da njoj nije poznato koje su sve vrste analize bioloških tragova obavljene i da o tome mogu da govore veštaci-analitičari obrazaca krvnih mrlja. „U konkretnom slučaju ja sam kao specijalista sudske medicine izvršila obdukciju u okviru koje je urađena toksikološka analiza na prisustvo etil akohola. Ta analiza bila je negativna.

Predmet mog veštačenja nije bio mehanizam povređivanja“, izjavila je Antović i ponovila da je u obdukcionom nalazu jasno navedeno da je Dragišić zadobio ubodnu ranu u predelu leve grudne duplje, bez povređivanja stomačne duplje.

Za razliku od prethodnog ročišta na kome su svedočili Miodrag i Goran, a koje je proteklo sa puno emocija i sučeljavanjem oči u oči oca i sina, koje se završilo Miodragovim vapajem „Ćale da li možeš da me zamisliš kao ubicu“, na današnjem ročištu je Miodrag poželeo sve najbolje u Novoj godini svom ocu i sudiji Aleksandri Mojašević, a od oca zatražio da mu pronađe stvari koje su mu ostale u iznajmljenom stanu.

Kazao je da su mu antikviteti koje je sakupljao kao kolekcionar i dnevnik njegove preminule supruge Marije jedino što ima i zamolio oca da mu ih pronađe. Suđenje za ubistvo Aleksandra Dragišića biće nastavljeno 12. januara, svedočenjem veštaka Zavoda za sudsku medicinu zaduženih za veštačenje krvnih tragova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com