Hronika

Nastavljeno suđenje Nišliji (47) koji je sekirom ubio rođenog brata: Nisu se svađali i psovali samo kad su spavali

„Nisu se svađali i psovali samo kad su spavali, ali su prema ostalim ljudima iz ulice bili dobri“.

Ovako je život braće Vladimira (47) i sada pokojnog Bobana Vacića (52) opisala njihova komšinica Ljiljana Stojiljković, na ročištu u sudskom sporu koji se u Višem sudu u Nišu vodi protiv Vladimira jer je 7. aprila ove godine u porodičnoj kući u niškom naselju Delijski vis sekirom ubio brata. Ljiljana, čija se kuća nalazi odmah prekoputa porodične kuće Vacića, je kazala da je tog prepodneva kada se tragedija dogodila, bila na svojoj terasi i videla Bobana koji se sa torbom vraća iz dragstoga.

„Ušla sam u kuću i posle desetak minuta čula sam neku galamu. Izašla sam na terasu i videla Vladimira kako stoji sa tetkom na ulici. Pitala sam ih šta je bilo, a Vlada je rekao da je ubio brata“. Odmah sam sišla na ulicu do njih, a on je opet rekao da je ubio brata što mi se učinilo toliko neverovatno da sam ušla u kuću da vidim o čemu se zapravo radi, da li im je potrebna neka pomoć. Počela sam da dozivam Bobana u hodniku, ali se niko nije odazivao. Kada sam ušla u njegovu sobu videla sam ga kako leži na podu. Krv je bila na sve strane, ali sam se odmah okrenula i izašla pa nisam videla kakve povrede ima“, objasnila je Ljiljana.

Ona je kazala da je uplašena i šokirana izašla na ulicu i opet pitala Vladimira šta je uradio, a da joj je ovaj odgovorio:

„Ubio sam brata, nisam više mogao“.

Vrlo brzo nakon toga, dodala je došla je Hitna pomoć, a otprilike u isto vreme i policija, kojima je Vlada rekao šta je uradio, nakon čega su odvezli policijskim vozilom.

Ljiljana je izjavila da su Vlada i Boban bili dobra deca i bili su dobri prema svima u ulici, ali se se iz njihove kuće stalno čule svađe i psovke.

„Oni su spavali po ceo dan, a onda su se noću svađali. Ne znam šta je bio razlog. Vlada mi se dva, tri puta pre nego što se desilo to što se desilo, požalio da ga Boban maltretira. Nije mi ništa drugo rekao, kako ga maltretira i zbog čega. Nekoliko puta se dogodilo da dođu obojica kod nas u dvorište da piju kafu, ali bi se odmah posvađali. Ovaj bi rekao ovo, onaj ono, posvađali bi se i Vlada bi zbog toga odlazio odmah čim bi popio kafu“, istakla je Ljiljana.

Prema njenim rečima, svi u komšiluku su znali da su braća bolesna i da idu svakog četvrtka u „mentalno“ da se leče. Vera Stojanović, tetka okrivljenog čija se kuća nalazi odmah pored kuće njenih sestrića, iskoristila je svoje zakonsko pravo da ne svedoči pošto je bliski srodnik, ali je prisustvovala suđenju.

Advokat Nemanja Bogdanović, branilac Vladimira Vacića po službenoj dužnosti, istakao je da ostaje pri svom stavu da se počinjeno krivično delo okarakteriše kao ubistvo na mah, a ne o teško ubistvo. On je odustao od zahteva da se sa sekire kojom je Vladiir ubio Bobana uzmu otisci.

Okrivljeni je na prethodnom ročištu priznao zločin, ali je negirao da ga je počinio na svirep način.

„Bilo je ili ja njega, ili on mene“, izjavio je Vladimir.

On je pred Višim sudom u Nišu istakao da ga je brat Boban, koji je bio zavisnik od narkotika godinama maltretirao, zbog čega je više puta pokušao sebi da oduzme život. Situacija je kulminirala kritičnog dana kada je odbio da mu kupi burek.

„Brat me je terao da idem da mu kupim burek, ali me je mrzelo. Došao je kod mene u sobu polomio mi televizor i mobilni telefon. Uzeo mi je svu hranu i cigarete. Psovao me je, nazivao “toponičarem”, pretio mi da će me smestiti u ludnicu i da neću moći da izađem. Pustio sam muziku i gledao u jednu tačku da skrenem misli. Srce mi se zgrčilo od bola. Pošao sam do prodavnice da se napijem ili do tetke da se isplačem. Dok sam silazio niz stepenice počelo je da mi se mrači. Poslednje čega se sećam je sekira koja je stajala u hodniku“, ispričao je Vacić pred sudom.

On je ponovio iskaz dat u istrazi da se ne seća kako je počinio ubistvo brata.

Više javno tužilaštvo u Nišu predlaže da se Vladimiru izrekne mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi jer je veštačenjem utvrđeno da nije u uračunljivom stanju počinio jezivi zločin koji je okarakterisan kao teško ubistvo. O predlogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu odlučivaće Viši sud u Nišu, budući da je Vaciću nakon ubistva brata određen pritvor zbog sumnje da je počinio teško ubistvo za koje se može izreći i kazna doživotnog zatvora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com