Hronika

Nastavljeno suđenje za ubistvo kuma: Nož sevnuo tokom svađe oko fotografije motora

Svedočenje veštaka sudske medicine Ivan Stojanović nije danas rasvetlilo misteriju ko je držao nož kojim je 1. marta 2023. godine ubijen Nišlija Aleksandar Dragišić (46), njegov kum Miodrag (41) ili njegov otac Goran (62).

Iako Više javno tužilaštvo tvrdi da je Aleksandru nož u grudi zario Miodrag, dok se njegov otac tereti za saizvršilaštvo, Miodragov branilac Stanimir Đurić insistira da se utvrdi čiji su biološki tragovi na smrtonosnom oruđu.

Iz tog razloga on je zatražio od veštaka sudske medicine Ivana Stojanovića da se izjasni čiji je DNK na nožu kojim je usmrćen Aleksandar te da li su na njemu nađene nečije papilarne linije (otisci prstiju). Ivan Stojanović je pred sudom kazao da je delokrug njegovog rada u ovom predmetu veštačenje krvnih mrlja sa lica mesta radi rekonstrukcije zločina, a ne biološki tragovi.

„Veštačenje papilarnih linija ne spadaju u domen sudsko medicinskog veštačenja. Danas sam u sudnici radi terasološkog veštačenja tragova krvi koja ne podrazumeva interpretaciju bioloških tragova već rekonstrukciju događaja vezanih za predmetno krvoproliće“, kazao je Stojanović.

Na pitanje sudije Višeg suda Aleksandre Mojašević kako se njegov potpis našao na rezultatu analize bioloških tragova, Stojanović je kazao da ga je potpisao kao načelnik odeljenja pa je sudija odlučila da se na sledeći glavni pretres pozove Dejan Šorgić koji se bavio DNK sa mesta zločina. Stojanović je nadalje objasnio da ne može da izvrši rekonstrukciju događaja na osnovu krvnih mrlja jer je mesto zločina kompromitovano.

„Ovim veštačenjem nije bilo moguće pouzdano utvrditi tačan deo prostora u kome se kritični događaj odigrao, odnosno preciznu poziciju Aleksandra Dragišića prilikom zadobijanja rane grudnog koša“, naveo je veštak. Tokom prethodnog dela suđenja i Goran i Miodrag su negirali ubistvo kuma zbog čega je organizovano i njihovo suočavanje.

Miodrag je čak tvrdio da se nije ni nalazio u iznajmljenom stanu u Ulici Nikole Kopernika u Nišu kada je do ubistva došlo, dok ga je Goran direktno optužio da je usmrtio venčanog kuma.

„Sa kumom sam bio u odličnim odnosima. On je bio mnogo dobar čovek. Ne bi ga uzeo za kuma, da venča moju pokojnu suprugu i mene da nije bio dobar“, branio se pred sudom Miodrag. Midrag na suđenje dolazi iz pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda u Nišu dok se njegov otac Goran koji se tereti da je zločin posmatrao ne pokušavši da pomogne Aleksandru, brani sa slobode.

Prema svedočenju drugooptuženog Gorana, zločinu je prethodila bizarna rasprava između njegovog sina Miodraga i Aleksandra da li Kinezi mogu da naprave motor “Harli Dejvidson” koja je prerasla u zločin.

Ono što pravosuđu otežava posao je što su otac i sin nakon zločina brisali krvne tragove koji bi mogli odgovoriti na pitanja koja treba da budu razrešena pre presude.

Osim veštaka za biološke tragove Dejana Šorgića na sledećem glavnom pretresu biće saslušani veštak neuropsihijatrjske struke i psiholog koji su tokom istrage veštačili Miodraga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com