Društvo

Nastavljeno istraživanje na Arheološkom nalazištu „Medijana“

Narodni muzej Niš u saradnji sa Arheološkim institutom Beograd nastavlja sistematska istraživanja na lokalitetu Medijana.

Istraživanjima rukovode Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja Niš i Nadežda Gavrilović Vitas sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Ovi radovi deo su istraživačkog projekta „Medijana 2023-2027“.

Radovi su počeli prvog dana jula i trajaće mesec dana, a obavljaju se uz finansijsku podršku Narodnog muzeja Niš i Ministarstva kulture.

Prošle godine, tim arheologa istraživao je lokalitet na Medijani, tada je najavljivana i planirana izgradnja Arheološkog centra površine 2.500 kvadratnih metara, koji će imati naučno-vizitorski karakter.

Antičko naselje Medijana se nalazi na udaljenosti od 5 kilometara od Niša i predstavlja jedinstven kompleks nastao u vreme Konstantina Velikog. Medijana je bila carska vila izgrađena i za uživanje i za obavljanje državnih poslova. Naselje je nastalo na samom kraju 3. ili početkom 4. veka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com