Kultura

Nastavlja se snimanje istorije Niša

Nakon kratke zimske pauze ekipa će se ponovo okupiti u narednih mesec dana, čim vremenske prilike to dozvole. Snimaće se epizode koje govore o turskoj okupaciji Niša i oslobodjenju 1797. godine.

Petnaest epizoda ove obrazovno – naučne serije vodi nas kroz iztoriju grada od prve pojave čoveka na teritoriji Niša, pre više od pola miliona godina, do današnjih dana.

U koprdukciji sa Niškim kultrunim centrom i u saradnji sa Narodnim muzejem Niš i profesorima sa departmana za isotriju niškog Filozofskog fakulteta, projekat realizuje „Kulturno oslobodilački pokret“ iz Niša.

„Ideja je bila da seriju o istoriji Niša kompletno uradi niška ekipa“, kaže producent, Dragan Videnović i dodaje da se u tome uspelo. Scenarista je naš poznati književnik, Dejan Stoiljković, reditelj, Boban Rajković a narator, čovek koji će gledaoce provesti kroz istoriju grada, poznati glumac, Tanasije Uzunović, takodje rodjeni Nišlija.

„Svi znamo i sa ponosom govorimo kako naš grad ima bogatu i slavnu istoriju, koja seže duboko u prošlost“, nastavlja priču producent. „Ali, koliko je zaista poznajemo veoma je diskutabilno. Siguran sam da za nalaz vilice hominida stare preko pola miliona godina u pećini Balanica kod Sićeva većina nišlija nije ni čula. A to je treći najstariji ostatak direktnog čovekovog pretka koji je pronadjen na tlu Evrope“.

Posao bi trebalo da bude završen do kraja godine, kada se očekuje i početak emitovanja serijala. Pokrovitelj projekta je Grad Niš a treba svakako napomenuti da je Ministarstvo kulture i informisanja još prošle godine, putem medijskog konkursa, odobrilo sredstva za početak rada na seriji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com