Obrazovanje

Nastavlja se saradnja OŠ “Bubanjski heroji” sa školama iz Rusije

Dopunjeno izdanje knjige “Rusko-srpska međunarodna prosvetna saradnja iz predmeta istorije i veronauke 2021” plod je  dugogodišnje međunarodne saradnje OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša sa Ruskim školama. Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući filmove koji su u okviru ove saradnje snimljeni i titlovani,  deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo. Saradnje OŠ “Bubanjski heroji” sa ruskim školama počela je 2015. godine.

 

 

“Kao direktor škole koja ima dugu tradiciju i nosi ime velikih heroja, zadovoljstvo mi je da podržim kolege u naporima da doprinesu što boljoj saradnji naše škole sa drugim školama. Kada je kolega profesor istorije Đorđe Bojanić 2015.godine započeo saradnju sa  školama iz Ruske Federacije, svi smo shvatili da će to biti jedan od najvažnijih projekata u kojima naša škola učestvuje. Prvi koraci su bili spori i neizvesni, ali se odmah videlo da između dece i nastavnika naše i Ruskih škola počinje da se plete neraskidiva veza”, kaže u predgovoru knjige direktorka OŠ “Bubanjski heroji” Verica Radenković.

Od  prvih skajp časova, preko kratkih filmova o narodnim običajima, krsnoj slavi i značajnim istorijskim ličnostima, došlo se do najvažnijeg projekta o Ruskoj pomoći Srbiji kroz istoriju.

“Takođe se iskreno nadam da će u veoma bliskoj budućnosti učenici naših škola imati prilike da se upoznaju i druže i uživo kroz međusobne međunarodne posete, što bi za decu iz obeju država bilo neprocenjivo iskustvo. Tako bi njihovo prijateljstvo koje je sada virtuelno postalo pravo prijateljstvo za ceo život, kao ono između Srbije i Rusije”, istakla je Verica Radenković, direktor OŠ „Bubanjski heroji“.

Aleksandar Muravjov, rukovodilac “Rusko-srpskog kluba” u osnovnoj školi br.11, Šuja, Ivanovska oblast, Ruska Federacija, dodaje da je ovo duga i važna školska saradnja.

“Učenici Ponjkinske osnovne škole sa zadovoljstvom su učestvovali u pripremanju časa, isto kao i njihovi srpski prijatelji pod rukovodstvom profesora istorije Đorđa Bojanića. Zatim je bio održan čas posvećen temi „Ruska emigracija u Srbiji“. Bila je organizovana i video-konferencija u kojoj su gostovali potomci ruskih emigranata u Srbiji. Već nekoliko meseci radimo na osnovu rusko-srpskog prosvetnog projekta, potpisanog između OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša i naše osnovne škole br.11 iz grada Šuja. Priredili smo deo filma “Ruska pomoć Srbima kroz istoriju”.

Film je o srpsko-ruskim odnosima i uskoro će biti titlovan i na ruskom jeziku.

“Uskoro ćemo sarađivati i na filmu “Ruska književnost u Srbiji”. To je dokumentarna priča o ruskoj književnosti i njenom značaju za Srbe. Važno je da duhovno jedinstvo ruskog i srpskog naroda traje tokom dugih vekova. Nadam se da će i ova naša prosvetna veza biti neraskidiva i dugotrajna”, zaključuje Aleksandar  Muravjov.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com