Servisne

Nastavi li sneg da pada situacija će postati ozbiljnija

Za sada je sve pod kontrolom, ekipe za rasčišćavanje saobraćajnica su na terenu, sve ulice u gradu, ali i lokalni pitevi su za sada prohodni, ali ako sneg nastavi da pada i tokom noći ovakvim intenzitetom očekuje se ozbiljnija situacija za koju smo spremni, kaže Svetislav Manić, komandant Štaba zimske službe u Nišu.

„U ovom trenutku nema ozbiljnih problema ni u gradu ni na sobraćajnicama koje vode do okolnih sela. Sneg umereno pada, nema vetra, temperature nisu preniske tako da so koju bacimo na kolovoze deluje“.

On dodaje da i pored toga što za sada sve funkcioniše po planu i bez zastoja nema opuštanja kada se radi o ekipama za rasčišćavanje saobraćajnica.

„Moramo da budemo na oprezu posebno ukoliko sneg ovim intenzitetom nastavi da pada i u toku večernjih sati i tokom noći“, rekao je Manić. „Neki od lokalnih puteva, posebno u planinskim predelima, moraće da budu i zatvoreni za sobraćaj budući da se oni tokom noći ne čiste jer ekipe Putogradnje na teren izlaze u ranim jutarnjim satima. Sa druge strane, ekipe JKP „Mediane“ će i u toku noći biti na terenu i rasčišćavaće kako saobraćajnice tako i pešačke zone u gradu“, ističe Svetoslav Manić.

Prema njegovim rečima Štab zimske službe koji koordinira rad svih preduzeća koja su zadužena za rad na terenu, svoje aktivnosti će usklađivati iz sata u sat u zavisnosti od situacije i kako se ona bude odvijala.

„Bude li situacija to zahtevala sve ekipe JKP „Mediana“ koja je zadužena za čišćenje grada nalaziće se cele noći na terenu sa celokupnom mehanizacijom kojom ovo preduzeće raspolaže“, dodaje Manić.

Kada se radi o ulicama u gradu prioritet u čišćenju imaju soabraćajnice prvog i drugog stepena, to su bulevari i ulice u strogom centru grada, a potom se, kada one budu očišćene prelazi na ulice trećeg i četvrtog reda koje se čiste po sistemu koncentričnih kruvo. Posebne ekipe se angažuju, uglavnom su to radnici Čistoće, za uklanjanje snega iz pešačkih zona u gradu, preko pešaćkih prelaza, staza na javnim površinama.

„Bez obzira na sve, još jednom opominjemo vozače na na put ne polaze bez preke potrebe, a ako to već moraju da provere ispravnost svog vozila, da ono bude ispravno, da imaju zimsku opremu. Najvažnije upozorenje je da vožnju prilagode uslovima puta. To znači da, i ako je dozvoljana brzina 50 kilometara na sat, oni voze manjom brzinom ukoliko to uslovi na putu zahtevaju“, upozorava Svetislav Manić.

I Komunalne policije poručuju građanima da očiste sneg sa trotoara koji se nalazi ispred njihovih kuća ili lokala, a to važi i za kućne savete u stambenim zgradama.

Građani moraju sa posebnom pažnjom da se kreću trotoarima i preko pešačkih prelaza jer je sada novi sneg prekrio ledene površine koje su u međuvremenu stvorene, pa je opasnost od klizanja i pada povećana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com