DruštvoZdravlje

Nastava u bolničkim krevetima

Osnovna škola ,,Branko Miljković“ u Nišu jedina je škola u gradu koja organizuje nastavu za decu koja se nalaze na lečenju u Kliničkom centru Niš.

Prema rečima v.d. direktora Tijane Ranđelović, škola je 2015.godine dobila zvaničnu saglasnost i podršku Ministarstva Prosvete zaorganizovanje nastave za učenike koji su na dužem bolničkom lečenju, a uz saglasnost i roditelja.Osnovna ideja koja se ovomprilikom škola vodila bila je da i deca koja su na bolničkom lečenju ne smaju da budu uskraćena za usvajanje novih znanja.

 

Tijana Ranđelović, direktorka OŠ “Branko Miljković”

„Cilj nam je da nijednom detetu ne bude uskraćeno pravo na obrazovanje i napredovanje usled nekog zdravstvenog problema.“, kaže v.d. direktor škole Tijana Ranđelović. „U školi se svi trude da sva deca imaju isti tretman i da im se posveti jednaka pažnja, od pomoći u učenju koja se često nastavlja i nakon bolničkog lečenja“.

Zdravstveni problemi sa kojima se susreću učenici mogu biti raznovrsni i, nažalost, uglavnom složeni, zbog čega je i različito vreme njihovog zadržavanja na klinikama. To može da bude nekoliko dana ili nedelja do više meseci.

,,Ono što smo takođe prepoznali kao neophodan momenat u ostvarivanju nastave u bolničkim uslovima je i praćenje ove dece nakon izlaska iz bolnice. U novoj školskoj godini naša bolnička nastava će biti pomalo reorganizovana, ozbiljnija i osavremenjena novim učilima i načinima predavanja.“, kaže Tijana Ranđelović.

Ovim vidom nastave obuhvaćeni su svi učenici koji zbog zdravstvenih problema nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu u matičnim školama, a nalaze se na oporavku ili lečenju na nekoj od klinika ili na kućnom lečenju.

OŠ “Branko Miljković”

,,S obzirom na našu proširenu delatnost imamo običaj da kažemo da je srce naše škole malo veće od ostalih. Naši nastavnici su svesni da rade jedan od najosetljivijih vidova nastave, ali zato i znaju da je uspeh i napredak te dece nešto što svakome od nas puni srce.“, kažu u školi.

,,Ko nikad nije pohvalio tuđe srce, Taj se predao na milost i nemilost rečima“, stihovi su Branka Miljkovića. Zaposleni u školi koja nosi ime ovog pesnika ne rade samo rečima, oni rade srcem, a jedina validna pohvala im je osmeh koji će dobiti od malog pacijenta koji željno iščekuje svog učitelja i nastavnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com