Virus Korona

Nastava na daljinu počinje sutra u 8 sati

Iako su škole zatvorene, đaci će nastavu pratiti putem televizijskih kanala i internet platformi. Planovi će se praviti na sedmičnom nivou, direktori škola su obavezni da linkove postave na svoje sajtove. Prvi TV čas biće emitovan sutra, 17. marta, sa početkom u 8 sati.

Učenici osnovnih škola časove će pratiti na RTS Kanalu 3, u okviru nastave na daljinu. Raspored emitovanja školskog sadržaja, po razredima i nastavnom programu, biće objavljivani dan ranije na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde ih učenici mogu naknadno i više puta pregledati. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje, navode u Ministrastvu. Za učenike srednjih škola nastavne jedinice i teme biće dostupne na platformi RTS Planeta. Obaveza srednjih škola je da na svojim sajtovima postave sve linkove za pristup lekcijama.

Nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola na raspolaganju je veliki broj onlajn platformi. Tako će nastavnici i učenici moći da ostvare interakciju i razmenu materijala u savladavanju programskih sadržaja. Svi direktori škola od danas su u obavezi da na nedeljnom nivou izrađuju operativne planove koje će dostavljati Školskoj upravi Ministarstva.

“Pravićemo planove na nedeljnom nivou, direktor sve prati i nadzire, a određeni su i koordinatori. Na sajtu škole objavićemo link gde će roditelji moći da pogedaju raspored. Intenzivno radimo na tome i znamo da ćemo međusobnom dobrom komunikacijom sve postići”, kaže direktorka OŠ “Ćele-kula“ Daniela Nikolić.

Iako je nastava na daljinu novina za nastavnike, učitelje, đake i roditelje, eventualne poteškoće biće rešene upravo dobrom međusobnom koordinacijom.

“Na našem sajtu i Fejsbuk stranici obaveštavaćemo redovno đake i roditelje, tu će biti sve informacije i instrukcije. Učitelji i nastavnici su svakako u komunikaciji sa roditeljima, а na raspolaganju su nam sve moderne tehnologije”, kaže direktor OŠ “Radoje Domanović” Dušica Tričković.

Nastava na daljinu nije izostavila ni domaće zadatke. Na osnovu materijala koje nastavnici dostavljaju učenicima i na osnovu povratnih informacija učenika nakon TV časova, nastavnici će beležiti napredovanje učenika. Svoje produkte i domaće zadatke učenici mogu dostavljati nastavnicima putem e-maila ili u okviru odabrane onlajn platforme. Nastavnici su u obavezi da u elektronski dnevnik upišu sve realizovane časove i druge nastavne jedinice.

Iako TV časovi počinju sutra, a oni su novina za sve, naše sagovonrice nemaju sumnju da će sve ići kako treba i da će se brzo i lako navići svi. Ističu da je komunikacija između roditelja, dece i učitelja/nastavnika najvažnija, kao i praćenje uputstava.

Na sajtu Ministarstva prosvete može se naći sve vezano za nastavu na daljinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com