SportStari Niš

NASTANAK ATLETIKE U NIŠU

Atletski klub Železničar osnovan je kao sekcija Niškog sport kluba Železničar predpostavlja se sredinom 1937 godine.

Inicijatori za osnivanje lakoatletske sekcije, kako se tada zvala, bili su omladinci koji su učestvovali u takmičenjima koja su organizovali ondašnji Niški sportski klubovi.

Ti mladići, zaljubljenici u atletski sport, trčali su, skakali i učestvovali u bacanjima i raznim krosevima na neuslovnim borilištima je u Nišu nije bilo ni staze ni drugih borilišta za atletiku.

To su bili Vladimir Trajković, Mihajlo Džulizibarić, Djordje Lazarević, Aleksa Nenadović, Spira Jovanović, Krsta Radović, Dragoslav Naderović i dr. Pored ovih lakoatletičara, osnivači sekcije pri Niškom sportskom klubu Železničar bili su još i Raša Milovanović, koji je sredinom 1937 kao bolnički narednik bio premešten u Niš i prilikom osnivanja sekcije izabran za trenera zatim službenici Železničke radionice Alojzni Marišić koji su izabrani za vodju i sekretara sekcije.

Tokom 1938 godine na igralištu Železničara ispred tribina izgradjena je prva atletska staza od crne šljake tako da su lakoatletičari imali kakv takve uslove za treninge i takmičenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com