Društvo

Nasilje nad starijim osobama je strogo čuvana porodična tajna

U Srbiji, od ukupnog broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici tokom prošle 2018. godine 13 posto je bilo nasilje nad starim licima. Od toga u 60 posto slučajeva je nasilje bilo nad ženama a  u 40 odsto slučajeva nad muškarcima, rekla je Sonja Šćekić , direktorka Sigurne kuće u Nišu ma tribini povodom Međunarodnog dana borbe nasilja nad starima, a u organizaciji Gradskog odbora Srpske napredne staranke.

U najvećem riziku su osobe koje žive same i nisu u stanju da se same staraju o sebi, potom osobe sa invaliditetom i osobe koje sa hroničnim bolestima, pokazalo je istraživanje koje su uradili stručnjaci Sigurne kuće u Nišu. Istraživanje je sprovedeno na 200 ispitanika na teritoriji grada Niša od koji je 34,5 odsto bilo muškaraca i 65,5 odsto žena. Najveći broj ispitanika je imao od 30 do 60 godina, trećina ispitanika je bila između 18 i 30 godina, a 13 odsto isputanika je bilo starije od 60 godina.

“Za termin nasilje nad starima čulo je 90 odsto ispitanika što je jako važan podatak jer se o ovom problemu u javnosti malo priča”, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu. “Starije osobe nerado govore o tome da trpe porodično nasilje, a na pitanje zašto je to tako dobili smo nekoliko odgovara. Največi broj ispitanika, njih 60 odsto, samtra da se o tome ćuti jer postoji strah da će se osramotiti u javnosti. Na drugom mestu je strah od osoba koje su nasilnici, a takav odgovor dalo je 38 odsto ispitanika. Njih 24 odsto smatra da se o tome ćuti zbog prevelike ljubavi prema deci, a 13 odsto je kazalo da se osobe koje trpe nasilje plaše da će zbog toga biti smeštene u neku od ustanova”, navodi Sonja Šćekić.

Prema njenim rečima prepoznato je deset promena koje upućuju na nasilja nad starijim osobama.

“Ne vidi se dovoljno računa i higijeni starijih osoba i one deluju zapušteno, neke od njih nemaju pristupa svojim računima ako imaju neka primanja, uslovi u kojima žive ne odgovaraju njihovim potrebama,  deluju povučeno i ne kontaktiraju sa drugim osobama, pa ni sa vršnjacima, a u krajnjem slučaju dolazi i do sumljivih promena u njihovom testamentu”, navodi Sonja Šćekić. “Nasilje ne mora da bude samo fizičko ili verbalno, nasilje je zanemarivanje”.

Tako nasilje u porodici nad starijim osobama postaje najstrože čuvana tajna o kojoj se ne govori. To se dešava u prodici, iza zatvorenih vrata, a nasilnici su uglavnom one osobe koje najviše treba  i da brinu o svojim starijim članovima porodice.

„Stare osobe ćute o tom problemu. Izoluju se, u konfuziji su, boje se da to nekome kažu i da prijave, jer ne znaju do kakvih će posledica to dovesti“, objašnjava Sonja Šćekić.

Ona ističe da je u ovom trenutku, kako bi se nasilje nad starijim osobama sprečilo najvažnije  prijaviti nasilje koje je, zapravo, krivično delo. Starijim osobama mora da se pomogne, da se osnaže i tako izađu iz kruga nasilja.

„U Sigurnoj kući imamo devet žena na smeštaju . Od tih devet žena  dve su starije od 65 godina. Upravo su one žrtne nasilja svoje dece. Od samog postojanja ove ustanove podaci pokazuju da je od ukupnog broja žena koje su spas potražile u Sigurnoj kući 10 posto su bile starije od 65 godina“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com