Društvo

Naselje Brzi Brod dobiće modernu ambulantu (FOTO+VIDEO)

Naselje Brzi Brod dobiće modernu i funkcionalnu ambulantu. Adaptacija zgrade bi trebalo da počne za tri meseca, kada se očekuje da bude završena administrativna procedura. U planu za ovu godinu je i izgradnja vrtića.

Sredstva za izgradnju ambulante i vrtića izdvojiće Grad, a za te namene planirano je po 20 miliona dinara. Ambulanta će biti izgrađena na mestu gde se nalazi Mesna zajednica, u centru naselja, i ona će biti sastavni deo zgrade u kojoj su Pošta i Policijska stanica.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji počeće za otrpilike tri meseca,a pre toga biće sproveden tender za izbor najpovoljnijeg izvođača. Ambulanta će imati oko 500 kvadrata.

“Kompletnu projektnu dokumentaciju smo sami završili. Zavod za urbanizam nije imao kapaciteta da uradi dva projekta, protivpožarne zaštite i ugranje lifta i to smo radili preko privatne firme, koja nam je izašla u susret i donirala projekte. Njih ćemo priložiti Zavodu za urbanizam na tehničku kontrolu, nakon toga sledi izdavanje građevinske dozvole, pa raspisivanje tendera javne nabavke”, objasnio je član udruženja  “Uređenje naselje Brzi Brod Ivan Cvetanović i dodao da početak gradnje može da se očekuje za tri meseca.

Cvetanović ističe da sa novcem koji je opredeljen mogu da se završe grubi radovi i da se objekat stavi pod krov, pa će onda grad videti da li će za ostatak radova sredstva opredeliti rebalansom budžeta ili na neki drugi način.

Kada je izgradnja vrtića u pitanju situacija je postala dosta konfuzna, kaže Cvetanović.

“Čovek koji je radio projekat svih vrtića u Nišu je tužio grad, pa je samim tim već napravljeni projekat za izgradnju vretića u Brzom Brodu blokiran. Mi smo ga zamolili da izuzme tužbu za taj projekat, koji košta oko 500.000 dinara i tražimo mehanizam ko bi mogao da mu plati. Uprotivnom vratićemo se deset koraka unazad, odnosno moraćemo sve iz početka”, naglasio je Cvetanović.

Još pet miliona dinara Gradska opština Medijana izdvojila je za uređenje naselja Brzi Brod.

“Prva tranša će biti uplaćena kroz projekte za pošumljavanje i navodnjavanje parka”, rekao je Cvetanović.

Istu sumu opština je uložila i prošle godine.

“Postavili smo šest venjaka, solarno drvo, ozelenjen je čitav prostor kod škole. Logistički pomažemo i oko izgradnje ambulante i vrtića”, rekao je prvi čovek te opštine Nebojša Kocić.

On je najavio da će ove godine biti ugrađena i dva dva podzemna kontejnera u ovom naselju.

“Trudimo se da taj deo gradske opštine Medijana dobije urban izgled i ne bi trebalo više da se razlikuje od ostalih delova opštine”, dodao je.

Kocić je najavio da će opština nastaviti da pomaže i u oblasti komunalne infrastrukture iako im to nije u nadležnosti. Podsetio je da je samo u prošloj godini asfaltirano preko 20 ulica, a taj tempo nastaviće se i ove godine.

Naselje Brzi Brod počelo je da se uređuje ubrzanim tempom tek kada su sami stanovnici zasukali rukave i prvi pokazali inicijativu da žele da menjaju sredinu u kojoj žive. Kroz par akcija čiščenja naselja, sređivanje groblja, a tek onda se i vlast uključila. Sve ono što mi radimo ostaće našoj deci, više puta su naglašavali i apelovali na svoje sugrađane da čuvaju ono što izgrađeno.

https://www.facebook.com/Brzi.Brod/videos/1842595369361926/

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com