Stari Niš

“Naša krila”

Da li ste znali da istorija srpskog i jugoslovenskog vojnog vazduhoplovstva zvanično počinje 24. decembra 1912. godine kada načelnik Glavnog đeneralštaba vojvoda Radomir Putnik donosi rešenje kojim je osnovana Vazduhoplovna komanda srpske vojske, a za njeno sedište određen je Niš.

Ovim rešenjem Srbija je ušla u grupu prvih petnaest zemalja u svetu koje su vazduhoplove uvele u naoružanje i stvorile vojno vazduhoplovstvo, i u prvih pet koje su ga upotrebljavale u ratnim dejstvima.

Možda niste znali da je Kraljevina Srbija bila jedna od prvih država koja je postavila pravni okvir za oblast civilnog vazduhoplovstva, usvojivši 21. februara 1913. godine „Uredbu o sabraćajnim spravama koje se kreću po vazduhu”. Nekoliko meseci kasnije, sličan propis donesen je i u Sjedinjenim Američkim Državama. Verovatno niste znali je da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bila je jedna od prvih deset potpisnica „Međunarodne konvencije za regulisanje vazdušne plovidbe”, usvojene u Parizu, oktobra 1919. godine. Prvi čovek u Srbiji koji je uspeo da se vine u nebo letelicom bio je Dr Vladimir Aleksić iz Pančeva. On je 17. oktobra te davne 1909. godine svojom dvokrilnom jedrilicom koja je izbačena pomoću gumenog užeta tzv.praćke uspeo da preleti čitavih desetak metara pre nego što se srušio. Još jedan . samouki konstruktor koji je konstruisao i upravljao svojim prvim vazduhoplovom “Sarić 1” bio je Ivan Sarić iz Subotice. Kao istaknuti sportski radnik i zaljubljenik u vazduhoplove . Sarić je shvatao jačinu pogonske snage i u svoju letelicu ugradio motor od 24 KS sa 3 cilindra. Svoj prvi javni let organizovao je 16.oktobra 1910. godine na igralištu u Subotici, pred više hiljada ljudi. Leteo je na visini od 30 metara i obleteo je čitavo igralište više puta. To mu je dalo volju da nastavi sa izumima i već 1911. godine, Sarić je unapredio svoj vazduhoplov i nazvao ga ‘ Sarić 2 ‘.

Fotografija iz arhive Jovana Ilića; Univerzitetska biblioteka Niš

No vratimo se u Niš. Imao je i Niš zaljubljenike u civilno i sportsko vazduhoplovstvo. Sigurno niste znali da je tridesetih godina 20. veka u Nišu postojao aero klub “Naša Кrila”, koji je pred II svetski rat u svom vlasništvu posedovao čak četiri aviona i desetak jedrilica. Prostorije tog kluba nalazile su se u Ulici generala Milojka Lešjanina.Posebno mesto u okviru aero kluba imala je njegova jedriličarska sekcija i u njoj niška jedriličarska grupa Sinđelić na čelu sa sa poznatim tekstilnim industrijalcem Dušanom Ristićem. Posebno impresionira da su članovi te jedriličarske sekcije i jedriličarske grupe Sinđelić u svojoj klupskoj radionici u Nišu u Šumatovačkoj ulici, (pod nadzorom majstora Agatona Agatonovića ) sami ručno izgrađivali razne tipove jedrilica (npr školski klizač “Vrabac”). Čak su u leto/jesen 1940. godine organizovali jedriličarsku školu u blizini Niša kod Кorvingrada.

Fotografije su sa datumom 3. novembar 1940. godine, kada je u organizaciji aero kluba na centralnom gradskom trgu u Nišu Trgu Кralja Milana održana velika vazduhoplovna svečanost. Tom prilikom kršteno je osam novih jedrilica. Svečanosti su prisustvovali Dragiša Cvetković nekadašnji predsednik opštine, u tom trenutku predsednik Кraljevske vlade I predsednik niške opštine Dragi Živković koji je oduševljen radom kluba obećao ustupanje placa kod Narodnog pozorišta za izgradnju namenskog doma OO AК Niš. Međutim, realizaciju ove ideje prekinulo je izbijanje rata.

Кao dokaz da je Niš oduvek bio grad “meraklija” i da su gostionice zauzimale centralno mesto na trgovima dokazuje i jedna od fotografija. U pozadini jedrilica na trgu vide se neke od poznatih gostionica predratnog Niša Njujork- vlasnika Jovana Trajkovića sa adresom Trg kralja Milana 8. Levo i desno od nje su gostionica Sinđelić, Dimitrija Aleksića, sa adresom Trg kralja Milana 10 i Кruševac, Dušana S. Arsića, Trg kralja Milana 6. O njima nekom drugom prilikom.

 

Hvala Goranu Marinkoviću iz Univerzitetske biblioteke na pomoći u vidu dostavljenog materijala i fotografija iz arhive Jovana Ilića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com