Kolumna

Naš pekar u Americi

Ljudi biraju razna životna zanimanja, ili zanimanja biraju ljude? Opredeliti se za životni poziv, svakodnevno pečenje hleba, zaista je zanimanje vredno hvale. Skoro da nema plemenitijeg poziva. Baš lepo!

Osim naučnika, umetnika, mladih iz Matematičkih gimnazija i sportista, slavu Srbije svetom pronose i – pekari. A jedan od njih je Borislav Petković iz Beograda.

Borislav je, tačno pre deset godina, uspeo da se dve godine zaredom popne na pobednički tron. Godine 2008, dobio je nagradu za najbolji burek čiji ukus i miris nosi sa sobom uspomene na nezaboravni niški burek, a već naredne godine, na prestižnom Balkan-festivalu, pobedio je u kategoriji za najbolji hleb i peciva. Na takmičenju, čiji je pokrovitelj bila Pekarska unija, predstavilo se 120 izabranih pekara iz 12 zemalja Balkana, kao i specijalni gosti iz Francuske, Nemačke, Austrije i Belgije.

Uporedih to sa Ligom šampiona u fudbalu, jer konkurencija gotovo da nije mogla biti jača što se Evrope tiče. Borislav se odmah posle takmičenja preselio u Belgiju gde je u narednim godinama dopunio svoje znanje i postao veoma priznat pekar.

Na poziv poznatog austrijskog brenda „Roggenart“, vraća se u Beograd gde je postavljen za glavnog pekara pod čijim nadzorom je formiran ceo pekarski tim za Srbiju. Za dve godine, kompanija je otvorila više od dvadeset malopodajnih mesta u regionu i postala prepoznatljiv pekarski brend u veoma oštroj konkurenciji. Njagov hrono-program je i danas ubedljivo najpopularniji.

Borislav je u međuvremenu predvodio tim pekara najčuvenije beogradske pekare „Toma“. Po njegovim instrukcijama stasali su i današnji naslednici koji, tačno deset godina kasnije, zamalo uspevaju da ponove uspeh svog učitelja.

Borislav se danas nalazi u SAD gde će uskoro biti najbitniji šraf u procesu otvaranja i predstavljanja klasične srpske pekare u Americi. Prethodne dve godine posvetio je postavljanju na noge „Roggenart USA“. Godine 2018, Borislav dobija prestižnu „Best of Baltimore“ nagradu i tako sebe preporučuje za trenutnu poziciju.

Pekara nazvana „Pekara – Bakery“ biće otvorena u okobru ove godine i predstavljaće jedinstveno mesto na Istočnoj obali Amerike gde možete kupiti pekarske proizvode iz Srbije i regiona. Nadajmo se da će američki građani uživati u srpskim specijalitetima pekarske industrije iz našeg regiona.

Na osnovu priče Slavke Grujičić

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com