Ekonomija

Narodnom univerzitetu omogućeno finansiranje iz gradskog budžeta, četiri javna preduzeća “gubitaši” u 2019.

Na petoj sednici Skupštine Grada Niša odlučeno je da se Narodnom univerzitetu omogući finansiranje iz gradskog budžeta, što će, kako je navedeno u obrazloženju, biti korišćeno delimično i u svrhu prevazilaženja krize izazvane epidemijom virusa korona. Takođe, pred odbornicima našli su se i finansijski izveštaj o radu 17 javnih preduzeća u 2019. godini.

Šef odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu” Zvezdan Milovanović istakao je da je odluka o finansiranju Narodnog univeziteta iz budžeta Grada usklađena sa Zakonom o obrazovanju i dodao da je niški Narodni univerzitet jedini u Srbiji koji je poslovao isključivo tržišno.

Zvezdan Milovanović; foto: P. V.

“Time se samo dozvoljava mogućnost da se pomogne Narodnom univerzitetu da prevaziđe trenutnu, malo lošiju situaciju, i vrati se na poslovanje koje je imao. To je institucija za ponos Niša, poseduje sve licence za rad i budite sigurni da će u narednom periodu poslovati pozitivno i da neće koristiti tu mogućnost da koristi budžetska sredstva. Možda sada na početku, jer su imali problema u poslovanju zbog kovida, ali verute da je to beznačajno u odnosu na to šta ta ustanova može da postigne u narednom periodu”, izjavio je Milovanović.

Prema finansijskim izveštajima četiri javna preduzeća poslovala su negativno u prethodnoj godini. To su JKP “Gorica”, JKP “Tržnica”, JKP “Gradska toplana” i “Niš stan”.

Prema Milovanovićevim rečima preduzeća su solidno poslovala, dok su gubitaši objasnili zašto su rezultati ispod nivoa očekivanja. On je takođe istakao da je Gorica “rak rana ovog grada od samog osnivanja”.

“Svi su izgledi da će se to prevazići. Ili će se to konsolidovati ili se vratiti u okrilje jednog drugog većeg javnog preduzeća “Mediana”, kao i ranije što je bilo. Sačekaćemo malo da vidimo analizu novog menadžmenta i direktora, pa će se onda odlučiti da li će nastaviti da posluje kao samostalno preduzeće, da li će imati dovoljno sredstava i mogućnosti ili će se vratiti da posluje u okviru većeg javnog preduzeća”, rekao je Zvezdan Milovanović.

Na poslovanje gorice osvrnuo se nekadašnji gradonačelnik, a sadašnji odbornik u Skupštini Zoran Perišić. On je naveo da je “Gorica” bila tema na više od 10 prethodnih skupštinskih zasedanja i da ne postoji ništa što je vezano za “Goricu”, a da nije izgovoreno. On takođe podržava stav da Grad pomogne svim svojim preduzećima koja su u problemu.

Zoran Perišić; foto: P. V.

“Nekada je ta pomoć velika i za “Goricu” je zaista veliki zahvat iz sredstava Grada. Ali zbog osetljivosti posla koje obavlja to javno komunalno preduzeće mi moramo da posvetimo maskimalo pažnju i nastavićemo da pažljivo biramo i rukovodioce i da sa tom osetljivom delatnošću budemo vrlo pažljivi”, naglasio je Perišić.

Opozicioni odbornici koalicije “Niš, moj grad” ističu da je glavno pitanje koliku dobit ima Grad od javnih preduzeća, a ne da li su poslovala pozitivno.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad” smatra da su javna preduzeća prezadužena.

Miodrag Stankovič; foto: P. V.

“Kakva je to dobit, kada znamo da javna preduzeća „grcaju“ u dugovima, što se jasno vidi iz izveštaja o poslovanju tih preduzeća za 2019. godinu. Očigledno je da se radi o dogovoru da se prikaže pozitivan rezultat kako bi se prikrila ionako velika kreditna zaduženost  javnih preduzeća. Sistem po kom danas republička preduzeća funkcionišu, primenjuju i lokalna javna  preduzeća.  Nema investicija, pa se veštački pravi višak. Što znači da se suficit pravi na konto investicija. Ako nema zdravih investicija, onda je to veštačko pravljenje suficita zbog nekoga ili nečega. A to imamo u Nišu. Investicije, bolje i kvalitetnije funkcionisanje preduzeća ili grada, samo na papiru”, ističe Stanković.

Njegov koalicioni kolega Branislav Jovanović istakao je da je najvažnija stvar dobit.

“Da li je neko registrovao kolika je dobit Grada bila? Od javnih preduzeća, tri mliona dinara. Dali smo najveće bogatstvo grada, pijace, vodu, dali smo više hiljada parking mesta i tri miliona dinara je “ubrano” od javnih preduzeća, što je katastrofa, da Grad živi od toga. Treba pod hitno naći strateške partnere”, kazao je Jovanović.

Peta sednica održana je, kao i prethodna, u zgradi Skupštine Grada Niša, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, što je, kako je naveo na samom početku zasedanja predsednik Skupštine Boban Džunić, urađeno uz saglasnost Štaba za vanredne situacije.

Potvrđen je i mandat novoizabranom odborniku Nikoli Iliću, penzioneru, rođenom 1957. godine u Nišu, sa Izborne liste Aleksandar Vučić – Za našu decu, a u dnevni red je po hitnom postupku uvršćena i odluka da, umesto Gerontološkog centra u Nišu, uslugu pomoć u kući, odnosno dopremanje hrane odraslim i starim licima u socijalnoj potrebi, obavlja “Pčelica”.

Boban Džunić, predsednik Skupštine, predložio je za novog Gradskog pravobranioca Mariju Brajdić, pošto je dosadašnjem pravobraniocu istekao mandat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com