Kultura

Narodno pozorište u novom ruhu slavi 133 godine rada

Uređenje podnih površina u bočnim foajeima u prizemlju i u foajeu na spratu, zamena parketa i postavljanje novih itisona, prvi je korak u konačnom renoviranju zgrade Narodnog pozorišta, rekao je direktor ove ustanove kulture Spasoje Ž. Milovanović.

Čitav posao obavljen je tokom prošle godine, a uloženo je milion dinara.

Nadam se da je ovo samo prvi korak u konačnom renoviranju zgrade Narodnog pozorišta, jer ovo je jedna od najlepših i najfunkcionalnijjih pozorišnih zgrada u Srbiji. Sve je u funkciji scene i publike. Zahvaljujući NIS-u, Gradu Nišu i prijateljima pozorišta, uspeli smo da delimično vratimo sjaj ovoj zgradi. Sa ovim se neće stati, jer još dosta toga treba zanoviti i urediti, a nadam se da pomoć prijatelja neće izostati“ rekao je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

Foto: Narodno pozorište Niš

Sredstva za obnovu unutrašnjosti Narodnog pozorišta obezbeđena su u okviru programa “Zajednici zajedno” kompanije NIS, uz podršku grada Niša i ove ustanove kulture.

Program „Zajednici zajedno“ nastavlja da živi, jer naša kompanija nastoji da partnerski gradi budućnost. U tom smislu, fokus našeg delovanja, ove godine je bezbednost i digitalizacija nastavnog procesa u školama u nekoliko gradova Srbije“, istakao je Stefan Despotović rukovodilac Centra za odnose sa javnošću NIS-a.

Projekat uređenja unutrašnjosti Narodnog pozorišta nije samo na radost zaposlenih u pozorištu, to će se odraziti i na kvalitet života niške pozorišne publike.

Svako poboljšanje uslova rada za glumačku ekipu niškog Narodnog pozorišta je ujedno i poboljšanje našeg osećaja i užitka, svaki put kad dođemo u Narodno pozorište da pogledamo neku predstavu. Na samo dan pred početak velikog pozorišnog festivala, možda je idealan trenutak da ukažemo svim poštovaocima kulture i pozorišnoj umetnosti da će se u Narodnom pozorištu mnogo bolje i lepše osećati nego do sada“, kazala je Marina Kostić, pomoćnik gradonačelnika Niša.

Pozorišni život u Nišu traje već 133 godine. Posle igranja po raznim salama i kafanama ondašnjeg Niša, glumci su za Novu 1939. godinu, dobili svoj „krov nad glavom“, kada je Narodno pozorište zvanično otpočelo da radi u zgradi na Sinđelićevom trgu.

Foto: Narodno pozorište Niš

Zgradu je projektovao Vsevolod Tatarinov, jedan od nekoliko arhitekata, predstavnika ruske emigracije (A. Medvedev, G. Samojlov, J. Djupon), koja je u Nišu projektovala na desetine objekata.

Objekat je dograđen 1946. godine kada je iznad postojećih garderoba u prizemlju, sa obe bočne strane pozorišta, urađen sprat sa prostorijama za odlaganje pozorišnih kostima, a nad prostorom zadnje bine, prostorija za probe, klub, čitaonica i slikarnica.

Salu je rekonstruisao 1967. godine prof. M. Belobrk sa dr. H. Кurtovićem.

Кompletna obnova enterijera, sale, bine, radnih prostorija, fasade i krovnog pokrivača, obavljena je 2002. godine, dok su kasnijim adaptacijama, 2007. izvršena samo enterijerska i tehnološka poboljšanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com