Kultura

Narodno pozorište Niš dobija malu scenu. Država obezbeđuje sredstva

Izgradnja male scene niškog Narodnog pozorišta, koja je bila najavljena pre nekoliko godina, uskoro bi mogla da bude i realizovana. Kada počinju radovi još nije definisano.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju okvirnog Sporazuma o zajmu, u iznosu od 20 miliona evra, između Srbije i Banke za razvoj Sveta Evrope, koji će biti iskorišćen za modernizaciju infrastrukture u oblasti kulture.

Deo projekta „infrastruktura u kulturi“ odnosi se na Narodno pozorište, obnovu zgrade i na izgradnju male scene, što će nam pomoći da pre svega očuvamo naše kulturno nasleđe i da sačuvamo od zaborava činjenice kako se kultura u Nišu razvijala kroz vekove. Projekat će doprineti razvoju kulturnih inicijativa, ali će doprineti i razvoju privrednih aktivnosti, zapošljavanju i turizmu. Poboljšao bi se pristup zgradama, unapredila bi se njihova energetska efikasnost, ali pre svega očuvala bi se njihova arhitektonska i istorijska vrednost“, kazala je Jelena Žarić Kovačević narodna poslanica iz Niša na sednici republičkog parlamenta.

Mala scena niškog teatra trebalo bi da bude dograđena uz postojeći objekat ka ulici Svetozara Markovića. Kako je ranije bilo najavljeno, plan je da se izgradi sala sa oko 130 mesta, a prostor koji će zahvatati površinu od 200 kvadrata imaće jedan zid od stakla. Prema ranijim proračunima izgradnja male scene koštala bi oko 45 miliona dinara, s tim da država i grad podele troškove.

Dozvolu za gradnju novog prostora dao je i Zavod za zaštitu spomenika, budući da je objekat pod zaštitom države kao značajan spomenik kulture.

Foto: Arhiva Narodnog pozorišta Niš

Ideja o izgradnji male scene prvi put je prezentovana 2017. godine. Čitav proces usporavali su pravno-imovinski odnosi, jer je zemljište za izgradnju postojećeg objekta delom bilo vlasništvo grada, a delom države. Budući da je svaka ustupljena javna parcela u prošlosti knjižena kao državno vlasništvo, trebalo je prevesti na grad, kako bi dogradnja mogla da bude realizovana.

Pored niškog teatra, državnim projektom su obuhvaćeni multifunkcionalni kulturni centar u Pirotu, Muzeja Jugoslavije, paviljon “Cvijeta Zuzorić“ i Narodno pozorište u Beogradu. U Vladi Srbije planiraju da, ostatak novca za ove namene, oko 10 miliona evra, obezbede iz budžeta i raznih donacija.

Foto: Arhiva Narodnog pozorišta Niš

Inicijativu da Niš dobije pozorišnu zgradu, pre jednog veka, pokrenuo je tadašnji predsednik opštine Niš Dragiša Cvetković. Njegov predlog usvojen je na sednici opštine 1922. godine.

Posle godina gradnje 1. januara 1939. godine u novosazidanoj zgradi na Sinđelićevom trgu, prikazana je prva predstava „Zidanje Ravanice“ ili „Zadužbina cara Lazara“, u režiji Dragoslava Кandića. Pozorište je imalo 687 sedišta.

Zgrada niškog teatra za nešto više od 80 godina od kako je sagrađena, obnavljana je samo tri puta. Prva velika obnova bila je 1968. godine, naredna usledila je 1986. a poslednja 2002/2003. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. По који пут се најављује једно-те-исто?? Они нити су способни нити атрактивни ни салу Велике сцене да попуне, а камоли две сцене.
    Једино ако све преселе на малу сцену, а велику нек издају Кинезима бар народ да има где да купи јефтину робу 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com