Kultura

Narodno pozorište iz Niša učestvuje na Šekspir festivalu u Čortanovcima

Narodno pozorište iz Niša učestvuje na sedmom po redu Šekspir festivalu u Čortanovcima ovog vikenda.

Ovo je premijerno učešće niškog pozorišta na festivalu u Čortanovcima, čiji je osnivač i direktor, reditelj – Nikita Milivojević. Pored Narodnog pozorišta Niš, koje će se tamošnjoj publici predstaviti komadom „Kako vam drago“, program festivala čine Šekspirove komedije: “Dva viteza iz Verone“ Šabačkog pozorišta i “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta. Festival je otvorio koncert „Šekspir i Betoven“ Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, a zatvori će ga predstava „Moj Šekspir“.
Narodno pozorište Niš

U saradnji Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišvil džez teatarskog festivala nastala je predstava „Kako vam drago“, čije je premijerno izvođenje bilo 02.08.2019. na „Nišvilu“.

Ova romantična, pastoralna komedija nastala oko 1600. god. prati sudbinu dvoje zaljubljenih mladih, koji su proterani iz svojih domova – Orlanda je oterao zli stariji brat, a Rozalindu stric, koji je prisvojio dvor njenog oca. Ne znajući jedno za drugo, sa svojim pratnjama oboje traže utočište u Ardenskoj šumi, gde se već nalazi proterani Rozalindin otac. Devojka je prerušena u mladića Ganimeda, što dovodi do novih komičnih obrta. Na kraju se sve ipak završava opštim pomirenjem i venčanjem četiri para. Kroz priču o sukobu zavađene braće, Šekspir promoviše ljudske vrednosti poput bratske ljubavi, tolerancije i zajedništva, gde svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre najveličanstvenijom od svih čarolija – iskrenom ljubavlju.
Šekspir festivalu u Čortanovcima: Internacionalni pozorišni festival osnovan 2014. godine.

Program festivala čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela. Festival se održava svake godine, u autentičnom ambijentu, nalik srednjovekovnom, rezidencije Vila Stanković (Čortanovci, opština Inđija).

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević  je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Narodno pozorište Niš

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close