Društvo

NARODNI UNIVERZITET U NIŠU SE PRIPREMA ZA OBELEŽAVANJE 65 GODINA RADA : U novoj godini novi programi za prekvalifikacije i dokvalifikacije

Inicijativa da Nišavski upravni okrug i Narodni univerzitet u Nišu zajedno nastupaju ka tržištu je više nego odlična, a ono gde mi iz okruga možemo da pomognemo je povezivanje Narodnog univerziteta sa Privrednom komorom Srbije, kao i sa Regionalnom komorom Niš, kako bi došli do relevantnih podataka, koji su to privredni subjekti kojima je potreban radni kadar sa obrazovanjem koje pruža ova niška ustanova, istakla je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga na sastanku sa Marijom Ranđelović, direktorkom Narodnog univerziteta i Dankom Milojkovićem, predsednicom Nadzornog odbora ove ustanove. Na sastanku je razmatrano, na koji način Nišavski okrug može da pomogne u povezivanju Narodnog univeziteta i privrednih subjekta.

“Misija koju smo započeli početkom ove godine, a to je da svi stariji od 45 godina koji su ostali bez posla zbog tranzicije, možda mogu, zahvaljujući Narodnom univerzitetu da se prekvalifikuju ili dokvalifikuju i budu spremni za potencijalnog investitora koji će zatražiti upravo taj profil koji oni poseduju”, dodala je Dragana Sotirovski. “Mislim da ovako udruženi možemo da radimo, a posebno mi je drago da iskustvo koje je Narodni univerzitet stekao radeći i van granica naše zemlje, možemo da primenimo i na naše Nišlije, a onda da određene obuke oni organizuju i za zainteresovane u drugim gradovima”.

Prema rečima Marije Ranđelović cilj Narodnog univerziteta u narednom periodu je modernizacija nastavnog programa.

“Prvi zadatak koji smo postavili je da naša ustanova postane vidljiva u Nišavskom upravnom okrugu jer je po svojoj delatnosti od izuzetnog značaja za razvoj društva i za svakog pojedinca”, naglasila je Marija Ranđelović. “U novoj godini ćemo krenuti sa novim programima uvažavajući potrebe tržišta rada, potrebe društva i potrebe svakog pojedinca. Gledaćemo da osavremenimo programe i da pružimo mogućnost mnogim našim građanima da negde pronađu sebe u novom poslu. Planiramo da radimo stručno usavršavanje zaposlenih u svim oblastima , i u prosveti i u socijalnoj zaštiti. Živimo u trenutku kada je stručno usavršavanje važno za svakog pojedinca”.

Marija Ranđelović je dodala da će svoj rad Narodni univerzitet proširiti i na Nišavski upravni okrug pa, možda, i van granica Srbije jer su sertifikati koje ova ustanova izdaje priznati i u drugim zemljama. Osim toga, naglasila je Marija Ranđelović, Narodni univerzitet u idućoj godini obeležava 65 godina postojanja i smatra se, bez preterivanja, liderom neformalnog obrazovanja, možda, čak i na teritoriji čitavog Balkana kroz čije je učionice prošlo na hiljade i hiljade ljudi.

Danka Milojković je obratila pažnju na samohrane majke i očeve, kojima ovo može da bude prilika za pronalaženjem boljeg posla, samim tim i prilika za kvalitenijim životom.

“Dosadašnji rad Narodnog univerziteta se zasnivao uglavnom na obukama zainteresovanih za ovladavanje stranim jezicima, ali sada dolazi vreme kada može da se godvori i o drugim uslugama”, kazala je Danka Milojković. “Potreba za novim profilima je velika, istražićemo tržište i u tom pravcu će se i formirati neki novi programi koji će odgovarati potrebama poslodavaca”.

Gosti Narodnog univerziteta prisustvovali su i jednom od časova iz mastavnog programa ove ustanove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com