Region

Narodni poslanik Milija Miletić pokrenuo inicijativu za izmeštanje naplatne rampe sa Malčanske petlje

Narodni poslanik Milija Miletić pokrenuo je inicijativu za izmenu projekta i izmeštanje naplatne rampe sa Malčanske petlje na deo novog auto-puta iznad Proseka. On je najavio da će od sutra početi i sa prikupljanjem potpisa građana na tri punkta u Nišu, u centru grada, u Parku Svetog Save i na durlanskoj pijaci.

Miletić zahteva i hitnu rekonstrukciju lokalnog puta od Vrežinskog bulevara do Malčanske petlje, a kaže sa tom inicijativom je upoznao i gradonačelnika Niša.

“Postavljenje rampe će usmeriti ljude oveg dela Srbije da krenu drugim putem, odnosno  kroz Knjaževačku ulicu.  Taj deo puta je u katastrofalnom stanju i ja sam tražio da se i ta saobraćajnica dužine oko 6 kilometara rekonstuiše. Takođe sam zahtevao od nadležnih u putevima Srbije da se uđe u postupak promene plana postavljenja naplatne rampe, odnosno da ona bude postavljena na delu puta iznad Proseka”, istakao je Miletić na konferenciji za novinare u Nišu.

Objašnjava da mnogi građani jugoistočne Srbije često imaju potrebu da dođu u Niš. Najviše je onih koji dolaze zbog zdravstvenih problema u novi Klinički centar. Ukoliko bi želeli da izbegnu naplatnu rampu, krenuće kroz grad, a znamo da je i sada frekfencija saobraćaja velika i tako bi se stvarale dodatne gužve.

“Ako već znamo kako je to Beograd regulisao, odnosno da ni jedan ulaz u tom gradu nema postavljenu naplatnu rampu, već imaju otvoren sistem pa svako direktno sa auto-puta može brže da dođe do nekog dela Beograda, zašto ne bi moglo i ovde”, kaže Miletić.

On je podsetio da su Putevi Srbije  gradu Nišu dali sredstva od 150.000 dinara za rekonstrukciju nekog putnog pravca i očekuje da će grad imati mogućnost da u toku ove godine uđe u postupak izgradnje puta od Knjaževačke ulice do Malčanske petlje. Taj put je značajan kako zbog građana Niša koji žive u selima kao što je Jasenovik, Donja Vrežina, Malča, ali i zbog velikog broja privrednih subjekata.

“Taj put će i za sve one koji ne žele da plate putarinu, biti egzistencija razvoja”, zaključio je Miletić.

Miletić je ponovio da je neophodna i rekonstruisanje pruge Niš–Zaječar, koju je najavila nedavno i ministarka Zorana Mihajlović.  Narodni poslanik je dobio uveravanja da će se sa rekonstrukcijom krenuti početkom marta.

On je više puta potencirao da se pruga Niš-Zaječar dodatno popravi i rekonstruiše, jer je u mnogo lošem stanju. Pragovi su dotrajali i truli, na pojedinim mestima uopšte ih nije ni bilo.

„Ova pruga je žila kucavica jugoistoka Srbije. Ovom železničkom prugom vrši se prevoz robe i od nje zavisi posao mnogih privrednih subjekata. Takođe, pruga je do pre zatvaranja bila frekventa i mnogi putnici su putovali ovom trasom“, rekao je Miletić na konferenciji u Nišu.

OSOVINSKO OPTEREĆENJE SA 18 POVEĆANO NA 22 TONE

Miletić ističe da je dozvoljeno osovinsko opterećenje na prugama ranije bilo do 18 tona nosivosti, a od 2019. godine, po novim propisima odobreno je da osovinsko opterećenje pruge bude do 22 tone, što je možda i uticalo da dodje do ovih neželjenih situacija.

Inače, oko 45% pruga u Srbiji ima dozvoljeno osovinsko opterećenje od 22,5 t, dok je na 30% pruga to opterećenje ispod 16 t.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com