Kultura

Narodni muzej u Nišu proslavio 86 godina od osnivanja

Narodni muzej u Nišu svečano je proslavio 86 godina od osnivanja, prva muzejska postavka bila je davne 1933. godine, a danas u svojim fondovima muzej ima preko 40 hiljada predmeta i tri stalne postavke.

Direktor Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić, kazao je da godišnjicu muzeja dočekuju u slavljeničkom duhu zbog realizovanih projekta u predhodnoj godini, ali i zbog planova koje imaju za ovu godinu.

„Ćele – kulu je prošle godine posetilo 45 hiljada posetilaca, planiramo da, ove godine, uredimo kompletan prostor oko spomenika ali i sam spomenik za šta će biti potrebna malo veća sredstva koje ćemo, nadam se imati u skorijoj budućnosti“, kazao je Spasić.

Prema njegovim rečima,  Muzej trenutno ima tri stalne postavke. Jedna je stalna postavka, koja godinama postoji, a predstavlja period od praistorije do srednjeg veka, postavka posvećena pesniku Branku Miljkoviću i Stevenu Sremcu kao i postavka u logoru na Crvenom krstu koja, takođe, beleži veliku posećenost.

„Mi posedujemo 40 hiljada predmeta, manji deo je izložen, a veći materijal se čuva u depoima. Delom ta sredstva se čuvaju na kvalitetan način u delu zgrade Vodovoda, koji zadovoljavaju sve uslove za čuvanje, ostatak kulturnih dobara Narodni muzej deponuje na neodgovarajući način i nadamo se da ćemo da rešimo taj problem“, kazao je Spasić.

Na samoj proslavi povodom dana Muzeja Akademsko pozorište SKC Niš pokazalo je kako je izgledao susret Sremca i Klače, a ženski hor izveo je neke od srpskih narodnih pesama. Promovisan je i zbornik Narodnog muzeja.

Muzejski savetnik Marina Vlaisavljević kazala je da Zbornik izlazi već 34 godine i da je on način da se građani upoznaju sa njihovim radom.

“ Za ovo vreme koliko  Zbornik izlazi sakupljena su  velika saznanja, a nadam se da će i buduće generacije nastaviti dalja istraživanja“, kazala je Vlaisavljević.

 

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close