Kultura

Narodni muzej u Nišu ove godine obeležava tri velika jubileja

Čak tri važna jubileja obeležiće ove godine Narodni muzej u Nišu. Jedan od velikih jubileja je svakako 210 godina od čegarskog boja, biće obeleženo i  20 godina od NATO bombardovanja i 75 godina od oslobođenja Niša.

Direktor niškog Muzeja Nenad Spasić kaže da i Narodni muzej i Zavod čekaju ozbiljni zadaci. Naravno, najpre je neophodno da Skupština grada Niša usvoji program rada ove ustanove, koji je već usvojio Upravni odbor Narodnog muzeja. Direktor očekuje da će se to dogoditi u februaru.

 

Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja Niš

“Ove godine nas čeka obeležavanje 20 godina od NATO bombardovanja, 24. marta, ili tačnije 25. marta 1999. godine kada je počelo bombardovanje Niša. Muzej će taj jubilej obeležiti tematskom postavkom u Sinegogi, a autor će biti kustos-istoričar Bojana Nešić”, rekao je Spasić Niškim Vestima i dodao da je naziv izložbe “Bombardovanje Niša u okviru NATO agresije, 20 godina posle.” I ovu izložbu pratiće odgovarajuće publikacije i katalozi, kao i svaku do sada, najavio je prvi čovek ove ustanove kulture.

Niš ove godine obeležava i 75 godina od oslobođenja, 14. oktobra 1944. godine. Narodni muzej će pripremiti izlužbu, a autor je istoričar Nebojša Ozimić. I ova postavka će biti u galeriiji Sinagoga.

Kada su izložbe u pitanju Spasić kaže da je prošle godine program bio ambiciozniji, ali i ove godine neće puno zaostati. Napominje da će dve izložbe niškog Muzeja gostovati u drugim gradovima, ali i da će četiri gostovati kod nas. Sve izložbe će pratiti primerena izdanja, katalozi, publikacije..

“To je princip među muzejima, ako imate kvalitetnu postavku nekog drugog muzeja treba da otvorite vrata da i oni dođu kod vas”, ističe Spasić.

Foto: Niške Vesti

Prva sledeća izložba koja nas očekuje u Sinagogi je izložba niškog vajara Milovana Krstića.

“To je veoma plodonosan vajar. Ima mnogo poklonjenih vajarskih dela što u mermeru, što u bronzi, drvetu, spomeničkih obeležja. On je iz Gornjeg Matejevca, čovek koji je dugo godina živeo i mnogo radio. Bavio se i crtežom i akvarelima. Izložbu će pratiti jedna reprezentativna monografija”, najavio je direktor Narodnog muzeja.

Spasić je podsetio da je prošle godine u zgradi Univerziteta održan veliki naučni skup. Na njemu su govorili stručnjaci iz istorije i iza njega je ostalo čak 37 radova. Ove godine muzej će objaviti zbornik tih radova, ali i organizovati novi naučni skup na temu “Zaboravljena književnost jugoistočne Srbije”. Naučni skup će biti organizovan u saradnji sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti i sa Filozofskim fakultetom u Nišu, departmanom za srpski jezik i književnost.

Foto: Niške Vesti

Digitalizacija

Jedan od inperativnih zadataka Narodnog muzeja ove godine je i digitalizacija zbirke. Narodni muzej u Nišu kasni sa tom obavezom, a od ove godine Ministarstvo će nalagati norme u kojoj meri će obrađivači ili sami kustosi u toku meseca da obrade svoju zbirku.

“Mi smo tehniči dali mogućnost da svi naši kustosi intenzivno krenu u digitalizaciju svojih zbirki, a kontrolu obavlja samo Ministarstvo. Tako je softvrerski obrađeno da Ministarstvo ima podatak tačno iz koje zbirke, koji kustos i koliki broj predmeta je obradio u ovom mesecu”, istakao je Spasić.

Kustosi će ove godine morati da obrade po 50 predmeta mesečno, dok će kasnije morati da obradi po 100 predmeta mesečno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com