Kultura

Narodni muzej u Nišu jedini u ovom delu Srbije baštini književnu zaostavštinu

Nakon deset godina, koliko su zbirke književne zaostavštine dva naša velikana Branka Miljkovića i Stevana Sremca u depoima Narodnog muzeja, u aprilu mesecu prošle godine otvorena je njihova stalna postavka u spomen sobi Sremac / Miljković.

Ovom knjiženvno-memorijalnom postavkom niški narodni muzej postao je jedini u ovom delu srbije koji baštini književnu zaostavštinu dva velikana.

U zaostavštini se nalaze lični predmeti, fotografije, rukopisi, kao i njihova biblioteka, a izložene su rekonstruisane radne sobe dvojice književnih velikana.

Foto: P. V.

“Od 1951. godine Narodni muzej čuva zaostavštinu Stevana Sremca. Moram da istaknem da je 90% ukupne Sremčeve zaostavštine ovde u Nišu. I to sve zahvaljujući dvojici, tada kulturnih poslenika, upravnika muzeja Aleksandra Nenadovića i Bori Gojkoviću”, kaže Jelena Bogdanović, kustos Narodnog muzeja.

Njih dvojica su, dodaje ona, saznali da se zaostavština čuva u Beogradu, kod Milorada Pavlovića Krpe, prijatelja Stevana Sremca.

“Oni su tada iz kase sakupili nešto novca, koliko je imalo i otišli u Beograd, rešeni da otkupe zaostavštinu. Nekako su nagovorili Milorada Pavlovića i on im je za tako malo novca prodao tu zaostavštinu”, priča Jelena Bogdanović.

Foto: P. V.

Druga zaostavština koja se nalazi u Muzeju pripada Branku Miljkoviću.

“Miljkovićeva porodica je za desetogodišnjicu Brankove smrti Narodnom muzeju poklonila zaostavštinu. Obe zaostavštine, što je najvažnije, sadrže originalne rukopise, predmete koje su koristili, fotografije i biblioteke. I to je ono što, zapravo, karakteriše jednog pisca”, ističe Jelena Bogdanović.

Iz Narodnog muzeja pobrinuli su se da spomen soba Sremac / Miljković ima i namenu za aktuelna kulturna dešavanja.

“Ono što je važno, imamo i treći deo, koji služi za različita dešavanja. Za književne promocije, za umetničke izložbe… ali sva ta dešavanja su uvek vezana za neke književne stvaraoce i književnost”, kaže Bogdanović.

Foto: P. V.

Ona je dodala da je u pripremi i planu još mnogo tematskih i književnih večeri i izložbi i pozvala sve zainteresovane da posete ovu spomen sobu i bliže se upoznaju za životom i radom dvojice velikana srpske književnosti Stevanom Sremcem i Brankom Miljkovićem.

Književno-memorijalna postavka Sremac/Miljković nalazi se u Ulici Aleksandra Nenadovića 2a i otvorena je za sve posetioce svakog dana, sem ponedeljkom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com