Kultura

Narodni muzej slavi 90 godina rada: U susret novim izazovima

Narodni muzej u Nišu proslavlja 90 godina rada a izložbom koja će biti otvorena 4. aprila u Galeriji Sinagoga “Darodavcima u čast” prikazaće rad u prethodnih devet decenija. U godini kada je otvoreno Arheološko nalazište Medijana govori se i o novoj zgradi muzeja.

Narodni muzej je prva ustanova te vrste koja je osnovana 1. aprila 1933. godine od strane grupa zaljubljenika okupljena oko te godine osnovanog Muzejskog društva, čiji su najistaknutiji članovi bili i njegovi osnivači – Adam Oršić Slavetić, Rudolf Bratanić, Borivoje Gojković, Aleksandar Nenadović i Borivoje Popović.

Narodni mujez u svojim fondovima danas ima oko 40.000 eksponata iz oblasti istorije i istorije umetnosti, arheologije, etnologije, kulturne istorije i numizmatike i dve spomen zbirke, Stevana Sremca i Branka Miljkovića. U njegovom sastavu su i konzervatorsko-preparatorske radionice, foto laboratorija i biblioteka (sa preko 10.000 knjiga).

Pored zgrade u ulici Generala Milojka Lešjanina 14 i zgrade u Nikole Pašića 59 (gde se nalazi i stalna arheološka postavka), u sastavu Muzeja su i arheološki lokalitet Medijana, istorijski spomenik Ćele Kula, izložbeni prostor Galerija Sinagoga, Koncentracioni logor na Crvenom krstu i niše u Tvrđavi koje se koriste kao suvenirnica. Arheološki lokalitet Medijana je otvoren nakon decenije koliko je trajala izgradnja i obnova, a ova istorijsko-turistička lokacija danas beleži na hiljade turista svakog meseca. Muzej za sada nema svoju namensku zgradu, i zvanično se nalazi na dve adrese u ulicama; Generala Milojka Lešjanina 14 i Nikole Pašića 59.

Narodnom muzeju je ove godine dodeljen Sretnjski orden drugog reda, o čemu su Niške Vesti pisale sredinom februara.

Nakon što je muzej nagrađen ordenom drugog i trećeg stepena, stigla je i vest za niški Narodni muzej a to je da će napokon dobiti novu zgradu i rešiti višedecenijki problem nedostatka prostora. Grad Niš je kupio parcelu u ulici Milorada Veljkovića Špaje, ona je bila u vlasništvu Republike Srbije, a korisnik je bilo Ministarstvo odbrane.

Nova ikona Niša – Narodni muzej dobija novu zgradu (VIDEO)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ова слика (Нова икона Ниша) је Музеј поред Официрског дома. Изиграна је одлична идеја и потрошене паре за избор идејног решења. Очигледно да је ово град импровизације што показује Медијана, Тврђава, Београдска капија, Шедрван, Војно стамбено као Музеј, Аквадукт, Гробн. у Јагодин Мали, …… НИШ ЈЕ ТУГА ЈУГА !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com