Kultura

Narodni muzej ostaje pod istim krovom?

Narodni muzej Niš neće se seliti iz upravne zgrade koju i dalje koristi, bar do kraja 2019. godine, jer do tada traje Ugovor o zakupu sa vlasnicima kojima je ova zgrada pripala odlukom o restituciji. Muzej će imati pravo zakupa i u sledećoj godini, ali i pravo preče kupovine, objašnjava direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić.

Spasić smatra da bi grad trebalo da sačuva zgradu u ulici Milojka Lešjanina za bilo koju namenu.

“Ne mora tu da bude muzej, mada je ona nama trenutno najkvalitetnije rešenje. Nadam se da će Narodni muzej dobiti integralnu zgradu mnogo većeg obima, gde će sav svoj materijal moći da smesti i gde će trajno rešiti svoj problem prostora. Do tada mi nemamo bolji prostor od ovoga”, ističe Spasić za Niške Vesti.

Problem sa prostorom nastao je kada je upravna zgrada niškog Narodnog muzeja koja se nalazi u ulici Milojka Lešjanina odlukom Agencije za restituciju pripala vlasnicima, kojima je nelegalno oduzeta posle Drugog svetskog rata. Međutim, prema rečima direktora išlo se u susret problemu, pa je je odmah napravljen kontakt sa pravnim zastupnikom i sa naslednicima i postignut dogovor o zakupničkom odnosu.

Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja Niš

“Možete samo da zamislite šta bi se desilo sa Muzejem da je ostao bez zgrade, koja je multifunkcionalna. Poslednji problem bi bila administracija kojoj je potreban krov nad glavom. Veći problem bi bio preseliti delove muzeja koji se odnose na praistoriju, arheologiju, nunizmatiku, vrednu dokumentaciju. U zgradi se nalazi odeljenje konzervacije, preparacije, pripreme štampe, fotolaboratorija..”, kaže prvi čovek Narodnog muzeja.

Narodni muzej je na sreću naišao pre svega na razumevanje u gradu da se pitanje zakupa ovog prostora reši na kvalitetan način. Tako je i budžetski predviđen deo sredstava do kraja 2019. godine na ime zakupa.

Da li će Narodni muzej da se iseli u novu zgradu?

Portali su nagađali i pružali različite informacije, pa se tako čulo da će zgradu preko puta Ureda koju je nedavno kupio Grad, koristiti i Muzej i Galerija, pa čak i javni sektori, Parking servis, Objedinjena naplata, Direkcija za gradski prevoz.. Međutim, prema mišljenju direktora Narodnog muzeja ne treba spajati ne spojivo.

“To nije u skladu ni sa Zakonom o kulturi. Ukoliko imate negde izložbeni prostor, depoe, kulturno dobro, ne smete tu da pustite fizička lica, jer taj deo prosto ne sme da bude ugrožen. Moguća je fuzija jedino sa Galerijom, ona je i nastala iz muzeja, ali mešati tu cirkulaciju stanovništva po bilo kojoj funkciji i funkcionisanje muzeja to ne bi bilo prihvatljivo”, objasnio je Spasić.

Narodni muzej još niko ništa nije konsultovao. Lepo je što je ta zgrada kupljena, ona je velike površine, na izuzetnoj lokaciji, kaže direktor i dodaje:

“Neka struka proceni na koji način bi tu zgradu ustanove kulture mogle da koriste i sa pozicije bezbednosti i sa pozicija kvaliteta svog angažovanja.”

On se ipak nada da će bar deo zgrade dobiti muzej, jer on od svog postojanja nema kvalitetno rešene depoe.

“Kada bi samo rešili problem depoa, muzej bi bio jako zadovoljan”, završava Spasić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com