Kultura

Narodni muzej bi mogao da dobije novu zgradu, čeka se odluka Ministarstva

U ulici Marka Oreškovića mogla bi da bude izgrađena nova zgrada Narodnog muzeja, ukoliko bi Grad otkupio pomenutu parcelu od Ministarstva odbrane, a  izgradnjom muzejske zgrade rešio bi se višedecenijski problem nedostatka prostora.

Foto: J.J.

„U pitanju je nešto što je od ogromnog značaja i za Grad, ali i za ceo jug Srbije. Očekujemo potpunu pomoć od resornog Ministarstva, ali i Vlade, jer je u pitanju jako skupa investicija i Grad ne može samostalno da finansira izgradnju muzejske zgrade,”, kazala je Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za oblast kulture i turizma.

Da bi se kod Ministarstva apliciralo za realizaciju i izgradnju nove zgrade Muzeja, neophodno je rešiti pravno – imovinski aspekt.

„Da bi aplicirali i dobili sredstva za realizaciju izgradnje zgrade Narodnog muzeja morate prvo rešiti pravno-imovinski aspekt, a to jeste ova odluka. Kada rešimo tu proceduru onda ćemo krenuti u izradu projektno-tehničke dokumentacije, verovatno u trošku Grada da bismo mogli da dobijemo sredtsva od države, jer je to je jedna investicija koja će grad koštati mnogo i mi trenutno nema sredstava za izgradnju zgrade Muzeja“,  pojašanjava Anastasov.

Gradonačelnica je na jučerašnjem otvaranju arheološkog nalazišta “Medijana” razgovarala sa ministarkom kulture i potpredsednicom vlade, Majkom Gojković o kupovini parcele kako bi se na taj način brže došlo do pomenute zgrade muzeja.

 „Doneli smo odluku da parcelu u centru grada kupimo od Ministarstva odbrane jer ćemo na taj način brže doći do zgrade muzeja, onakvu kakvu Niš nema, a zaslužuje”, istakla je Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Зашто непотребни трошкови, када је Завод за урбанизам спровео ЈН “Идејног решења Нове зграде музеја” (1/1 градско земљиште). Потрошено је близу 5 000.000 дин. за најквалитетнију локацију и идеј. решење (од 23 понуде), што је презентирано Прем.- ки Брнабић.

  2. Minstarstvo odbrane je inače tu parcelu uredno kupilo onomad. Sve je to državna imovima i neka Vojska pokloni gradu parcelu, ko što je grad poklonio aerodrom državi. Ista je kasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com