Društvo

„Narodne novine“ još pre pola veka „pripremale“ princa Čarlsa za presto

Britanska kraljica Elizabeta Druga (98) biće danas sahranjena u Londonu, što će biti glavna tema u mnogim medijima, koji su i proteklih dana, od kada je kraljica preminula izveštavali do detalja o svim dešavanjima vezanim za njenu smrt.

Život kraljevske porodice uvek je bio zanimljiv čak i lokalnim medijima u Srbiji, o čemu svedoči tekst niških „Narodnih novina“ iz 1972. godine pod naslovom „Princ Čarls se priprema za presto“.

U tekstu, koji se čuva u Istorijskom arhivu Niš, pisalo je da će britanski prestolonaslednik, koji je tada imao nepune 24 godine, napustiti ratnu mornaricu da bi počeo da „uči“ veštine neophodne za britanskog kralja.

„Već punih 12 meseci kraljica Elizabeta priprema svog naslednika za trenutak kada će je zameniti na prestolu. Dok je boravio u koledžu u Darmutu Čarlsu su redovno stizali izveštaji o tekućim političkim događajima koje je morao da prouči i da sam donosi odluke kakve bi u tom trenutku doneo da je kralj Velike Britanije“, rečeno je u tekstu.

Navedeno je i da se u to vreme sve češće postavljalo pitanje prinčeve ženidbe. U tom trenutku, kako je rečeno on se najviše interesovao za Džordžin Rasel koja je radila kao foto-model i Emu Soums, unuku Vinstona Čerčila. U tekstu je takođe rečeno da je princ u toku godinu dana svog službovanja u mornarici sreo mnoge lepe devojke „plemenitog roda“, od kojih su neke ispunjavale uslove koje je Čarls postavio za buduću kraljicu.

„Prijatelji opisuju budućeg britanskog suverena kao „vrlo određenog, često tvrdoglavog, mirnog, ali veoma odlučnog kada to želi. Kažu da je ovu upornost i sposobnost samosavlađivanja nasledio od svoje majke kraljice Elizabete“, pisale su „Narodne novine“. Princ Čarls preuzeo je tron 8. septembra u 74. godini života i vladaće pod imenom Čarls treći.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com