Magazin

NARODNA VEROVANJA ZA APRIL: Ne kaže narod džabe da “ako je april vlažan, onda je valjan”

NARODNA VEROVANJA ZA APRIL: Ne kaže narod džabe da “ako je april vlažan, onda je valjan”, a pouzdano se zna da su osobe rođene u aprilu omiljene u društvu!

Zbog tek iznikle trave i useva koji se tek pomaljaju, po bokorno ozeleneloj gori april se naziva boljober, travanj ili lisni.

Uglavnom je u znaku uskršnjeg posta koji je, opet, sav u znaku podvizavanja, ispaštanja i molitve.

Međutim, april je mesec koji je i te kako ispunjen i vedrim danima, pesmom, šalom i igrom. A evo i zbog čega je on toliko poseban među ostalim mesecima, šta karakteriše osobe rođene u aprilu i kako su naši stari predskazivali vreme na osnovu vremenskih prilika vezanih upravo za april.

U znaku aprila – lisnog meseca su i devojačke povorke cvetonosnica, posebno lazarica, čiji obredni obilazak naselja, uz pesmu svakom domu i pojedincu u njemu, zamenjuje početak novog životnog kruga i napretka.

Takođe i praznik Vrbica, koji u današnje vrema nanovo postao dečja radost.

Narodna mudrost kaže: “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.”

A osobe koje su u aprilu rođene odlikuju posebne osobine!

Deca koja se rode u aprilu vedra su duha, vredne i dobronamerne. Sklone su šali (ipak je Dan šale u njihovom mesecu) pa i onu na svoj račun. Omiljene su u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je specijalnost. Ipak, umeju da budu i tvrdoglave, pa teško primaju savete čak i kada su dobronamerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju crevnih bolesti, kao i glavobolje.

Opširnije na www.SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com