Politika

NARODNA STRANKA: Loša opravdanja aktuelnih gradskih vlasti u vezi fantomskih kioska

Narodna stranka u Nišu pokrenula je peticiju za ukidanje dodeljenih lokacija za nove kioske koji su postavljeni u Nišu. Oni smatraju da je dodeljivanjem novih lokacija monopolističkoj firmi “Moj kiosk”, Niš doživeo urbanističku katastrofu. Nakon pokretanja peticije za ukidanje dodeljenih lokacija firmi “Moj kiosk” od strane predsednika GO Narodne stranke u Nišu Đorđa Stankovića, usledio je odgovor gradonačelnice Dragane Sotirovski u kojem ona navodi da su prvobitni vlasnici spornih lokacija izgubili iste zato što nisu aplicirali za lokacije na vreme. U ovoj partiji, međutim, smatraju drugačije, a to je potvrdila Lidija Maksimović, vlasnica jednog od kioska koji su se punih 25 godina nalazili ispred Tvrđavskog mosta.

 

“Nakon uručenog rešenja o ukidanju lokacije tokom rekonstrukcije Tvrđavskog mosta uz obrazloženje da trafika zaklanja spomenik Nadežde Petrović i Banovinu, o čemu su pisale Narodne novine, Lidija je sa vlasnicom susednog kioska Zvezdanom Beširi na sve načine pokušala ponovo da aplicira za lokaciju. Skoro svakodnevni pozivi upućeni opštini Medijana koja je zadužena za dodelu lokacija i lični odlasci na adresu opštine nisu urodili plodom jer iz opštine nikada nisu imali odgovor o konkretnom datumu raspisivanja novog konkursa. U međuvremenu, gotovo u tajnosti konkurs je i raspisan, detalji su objavljeni na oglasnoj tabli unutar prostorija opštine, gde slobodni građani nemaju pristup tako lako, a pravila učešća na konkursu su promenjena do te mere da lokalni preduzetnici nisu imali nikakvu šansu za dobijanje lokacije. Naime, Lidija i Zvezdana nisu dobile ni rešenje o prinudnoj lokaciji koju opština Medijana dodeljue, pa im je bez rešenja u startu smanjen i broj bodova neophodnih za dobijanje lokacije”, ističe Stanković.

U Narodnoj stranci podsećaju da je novo pravilo bilo i da svaki učesnik konkursa dobija po 4 četiri boda za više od pet prijavljenih radnika, uz uslov da u prethodnoj godini ima ostvarenu dobit od preko jedne milijarde.

“Postavljanjem takvih pravila je automatski onemogućena bilo kakva vrsta učešća lokalnih preduzetnika na konkursu, a monoplistički nastrojene firme poput kompanije “Moj kiosk” dobile su širom otvorena vrata, što se i desilo”, kaže Stanković i dodaje: “Danas, na gotovo svim oduzetim lokacijama lokalnim preduzetnicima imamo postavljene nove kioske kojima su u međuvremenu dodeljene i potpuno nove lokacije čime “Moj kiosk” direktno utiče na dalju egzistenciju lokalnih trafika i urbanistički i estetski utiče na izgled samog grada.”

Lidija i Zvezdana su ostale bez posla a njihove porodice bez ikakvog prihoda, bez bilo kakve pomoći od grada, ali zato sa kreditima, iako su obe izmirivale sve dužnosti prema gradu na vreme i zapošljavale određeni broj radnika.

Narodna stranka ovim putem poziva lokalnu vlast na hitno pronalaženje rešenja za lokalne preduzetnike koji su na bilo koji način obespravljeni prilikom procesa oduzimanja lokacija,  a građane da ozbiljno shvate situaciju u kojoj se nalazimo. Ovo je problem koji se tiče svih nas.

Oni podsećaju da je u toku prikupljanje potpisa za peticiju za ukidanje novih lokacija za kioske u Nišu. Peticiju možete da potpišete OVDE.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com