Društvo

Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević otvara konferenciju „Neka bolja budućnost“

Narodna poslanica iz Niša Jelena Žarić Kovačević, otvoriće ovogodišnju konferenciju „Neka bolja budućnost“, čiji je cilj podrška mladim talentima. Podsetimo, Žarić Kovačević je i sama kroz svoj rad dosta pomagala mladim ljudima i učenicima. Nedavno je u saradnji sa Ambasadom UAE pokrenula projekat čiji je rezultat bio renovirana OŠ „Nadežda Petrović“ u selu Ostrovica kraj Niša.

Inače, Petru Spasojević, Maria Cekića, Marjana Zdravkovića i Anu Mitić povezuje jedna stvar, a to je talenat. Ovi mladi i talentovani ljudi ovogodišnji su govornici na konferenciji „Neka bolja budućnost“, koja se održava u petak 30. oktobra u 10.30h na platformama organizacije „Nađi Raula“.

Petra Spasojević je kao prevremeno rođena beba u prvih 72 sata života izgubila vid. Usledile su brojne operacije koje su joj omogućile da ne živi u mraku, pa može da prepoznaje svetlost i tamu, ali nažalost ne može da nesmetano funkcioniše bez pomoći drugih. Petra klavir svira tek nešto više od pet i po godina, iza sebe ima mnogo nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Petra je rodom iz Kuršumlije, ali zbog školovanja trenutno živi sa porodicom u Novom Sadu, gde pohađa Muzičku školu „Isidor Bajić“. Svoju prvu kompoziciju napisala je sa 11 godina, a danas ima preko 100 svojih kompozicija. Nedavno je bila gošća na koncertu Nemanje Radulovića.

Sa druge strane, Mario Cekić, nedavno je završio Filozofski fakultet u Nišu i to na departmanu za sociologiju. Dobitnik je Svetosavske nagrade, najprestižnijeg priznanja u oblasti nauke i obrazovanja. Mario je kao student za samo godinu dana objavio pet naučnih radova. Jedan od tih radova je prihvaćen i za izlaganje na simpozijumu Tunisko – Meditarnskih asocijacija. Dugi niz godina je aktivan u nevladinim organizacijama.

Zajedno sa Petrom i Mariom na konferenciji se očekuje da govori i Iva Miletić iz Kuršumlije, devojka mnogobrojnih uspeha i neverovatne svestranosti, zbog kojih je sa nepunih sedamnaest godina član i deo mnogih organizacija, ali i osnivač jedne svoje „Exito team“, koja je u stvari volonterski tim mladih ljudi, koji za cilj ima promociju kulture i umetnosti u Kuršumliji. Zajedno sa svojim drugovima, Iva je renovirala učionicu u svojoj školi i to u okviru projekta „Šta nam teško“. Nosilac je brojnih sertifikata, a sa ponosom ističe povelju opštine Kuršumlija, koju je dobila za iskazanu humanost i angažovanje u svim humanitarnim akcijama. Bavi se plesom. Za sedam godina bavljenja plesom dobila je šest zlatnih medalja i pehara i preko 20 diploma. Finalista je „FLEX“ programa.

Među govornicima očekuje se dobro poznato lice u Nišu, a to je Marjan Zdravković. Marjan je jedan od osnivača ansambla „Mozaik“. Pravi je čuvar kulture i tradicije, a posebno se u njegovoj biografiji ističe rad u okviru grupe „Drugačiji zajedno“. Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i nagradu Nišavskog upravnog okruga, koju mu je uručila tadašnja načelnica, a sadašnja Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Najmlađa govornica je Ana Mitić, učenica sedmog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. Vlasnica je preko 70 nagrada i medalja, osvojenih na takmičenjima iz matematike, informatike, fizike… U školu je pošla godinu dana ranije, tako da se na svim takmičenjima takmičila sa decom koja su godinu dana starija od nje. Od drugog do šestog razreda, Ana pohađa nastavu po posebnom programu za darovitu decu IOP3. Sa samo šest godina postaje član podmlatka Društva matematičara Srbije. Ana pohađa i peti razred niže Muzičke škole. U slobodno vreme bavi se odbojkom, izradom origami čestitki i predmeta, a u zavisnosti od inspiracije Ana i slika i piše poeziju.


Kako sami organizatori kažu, ovi mladi heroji predstaviće svoja dostignuća javnosti, ali će i ukazati na probleme sa kojima se suočavaju.

Pored nabrojanih, svoje uvodno predavanje imaće i prof.dr Vera Ignjatović, Nišlijka koja već više od 40 godina živi i radi u Melburnu.

Konferenciju će otvoriti Narodna poslanica iz Niša Jelena Žarić Kovačević, a u sklopu svečanog otvaranja konferencije nastupiće i dečiji hor „Čarolija“, kojim diriguje Goga Stamenković.

Konferencija „Neka bolja budućnost“, održava se u petak, 30. oktobra 2020. godine od 10.30 h na platformama organizacije „Nađi Raula“, konferenciji se može idrektno pristupiti klikom na link. Za prisustvo konferenciji nije potrebna prijava, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu i podrže neku bolju budućnost Srbije.

„Nije potrebno da se prijavite da biste bili deo naše konferencije. Sve što je potrebno jeste da imate dobru volju i da zajedno sa nama učestvujete u ovom jedinstvenom događaju. Cela ova godina je na neki način obeležena sivilom, bolestima… Hajdemo da je završimo kako valja, hajdemo da pokažemo da Srbija zaista ima neku bolju budućnost, a to je budućnost ispunjena znanjem i talentom“ – izjavio je Jovan Milić, idejni tvorac konferencije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Samim tim što je narodni poslanik, njena budućnost i budućnost njene dece biće bolja. Priviligije koje dobija kao narodni poslanik su ogromne i prost narod to neće nida da shvati. A ako još nešto uradi i za druge, ili od tuđih para se pravi humanitarac, e onda svi oni izađu u novine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com