Društvo

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” odlikovana Sretenjskim ordenom drugog stepena

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ jedna  od najstarijih kulturnih ustanova u gradu i prva javna biblioteka u Južnoj Srbiji, odlikovana je Sretenjskim ordenom drugog stepena.

Orden je primila direktorka biblioteke Sonja Šuković, a odlikovanje je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Grupa profesora je u okviru Gimnazije, 1879. godine, osnovala biblioteku i čitaonicu za potrebe građana, te se ova godina smatra godinom osnivanja niške Narodne biblioteke”, navodi se na sajtu biblioteke “Stevan Sremac”.

Foto: Tanjug

Danas je Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ savremena institucija koja raspolaže fondom od preko 250 000 monografskih i preko 950 naslova serijskih publikacija, bogatom zavičajnom zbirkom, kao i Кabinetom grafike, jedinom kolekcijom štampane umetnosti u narodnim bibliotekama u Srbiji, sa više od 300 originalnih grafičkih otisaka.

Kako ističu na sajtu, na početku novog milenujuma, glavni zadatak Biblioteke je uspešno prilagođavanje novim tehnološkim dostigućima kako bi zadovoljila potrebe modernog korisnika informatičkog doba.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Biblioteka je nekada bila uzoran kolektiv, a sada ruglo. Da je Predsednik znao, kako je direktorka isposlovala orden, pocrveno bi od srama.

  2. Nije Sonja dzabe studirala 32 godine na prestiznom univerzitetu u Pristini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com