Kultura

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” obeležila 145 godina rada

Narodna biblioteka "Stevan Srema" u Nišu obeležila je danas 145 godina postojanja svečanom akademijom u Svetosavskom domu.

Bibllioteku je, kakao je rečeno na skupu, osnovala 1879. godine grupa profesora gimnazije “Stevan Sremac”, a za dalji “život” biblioteke značajne ličnosti su niški vladika Jeronim Jovanović koji joj je 1894. godine testamentom zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku i Stevan Sremac čiju je celokupnu ličnu biblioteku, posle piščeve iznenadne smrti, Narodnoj biblioteci poklonio njegov brat Jovan Sremac.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Ministar kulture Nikola Selaković je na svečanoj akademiji podsetio da je Narodna biblioteka „Stevan Sremac” najstarija kulturna ustanove grada Niša i jedna od prvih javnih biblioteka na jugoistoku Srbije.

“Činjenica je da su prva biblioteka i čitaonica osnovane u Nišu samo godinu dana nakon oslobodođenja grada od viševekovnog turskog ropstva govori o neophodnosti opismenjavanja i obrazovanja stanovništva, kao i o kulturnoj potrebi za baštinjenjem pisane reči”, istakao je Selaković.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac” Sonja Šuković rekla je da biblioteka na dan obeležavanja 145 godina svoga rada otvara prozore u svet onakav kakav bi trebalo da bude.

“Otvaramo prozore u svet koji ne pristaje na zlo, svet pobune protiv nasilja u svim oblicima, svet koji negira primitivizam koji preti da uništi sve što vredi. Danas u Srbiji sve što je istinski vredno na velikom je iskušenju“, naglasila je Šuković.

Povodom obeležavanja 145 godina od osnivanja biblioteke Šuković je priznanja uručila ministru Selakoviću, književniku Branislavu Janković i načelniku Nišavskog upravnog odbora Petru Baboviću, dok će priznanje naknadno, prilikom posete biblioteci, uručititi supruzi predsednika Republike Srbije Tamari Vučić.

U okviru obeležavanja 145 godina rada niške biblioteke otvorene su izložbe “Štamparije u Nišu do Prvog svetskog rata“, „Kamen drevnog snevača“ slikara Bratislava Bate Anđelkovića iz Vučja i izložba „Bibliotekom kroz vreme“.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Соња Шуковић у маниру агресиваца из с. Гајтан се одбранила од Градоначелнице и позиционирала без покрића. Сада дели захвалнице и купује подршку за личне амбиције.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com