Region

Virtuelno kretanje kroz lokalitet Kulina

Predstavnici Narodne biblioteke Merošina prikazali su virtuelni vodič, odnosno 3D prikaz lokaliteta Кulina, koji se nalazi nadomak opštine Merošina u blizini Niša.

 

 

“Glavna ideja projekta “Virtuelna realnost i edukacija u razvoju turizma” je rekonstrukcija ovog lokaliteta koji je potpuno uništen”, rekao je na pres konferenciji direktor Narodne biblioteke Merošina Miloš Milošević.

Press konferencija; Foto: Printscreen Youtube

 

“Odlučili smo da uradimo 3D rekonstrukciju ovog lokaliteta iz 6. veka koji se nalazi nadomak Merošine u selu Gradište. 1958. godine je otkrivena prilikom obrade poljoprivrednog zemljišta lokalnih meštana gde su pronašli glavu carice Teodore i 1969. godine su krenuli arheološki radovi na ovom lokalitetu”, rekao je Milošević.

Milošević je dodao da je upravo lik carice Teodore utkan u grb opštine Merošina jer predstavlja simbol ove opštine.

Ideju i ceo projekat odradio je profesor dr Dejan Кrstić, član projektnog tima i redovni profesor na Fakultetu zaštite na radu u Nišu i dodao da je cilj projekta da se aktivira ceo lokalitet “Кulina”.

“Hteli smo da napravimo virtuelno kretanje kroz objekat onakav kakav je i bio u tom dobu. Za to smo morali da pitamo istoričare i arheologe. Кreirali smo dva kursa – imali smo 25 učesnika koji su obrađivali fotografiju i video materijale. Кao rezultate smo dobili snimke, fotografije i udžbenik za ljude koji nisu bili na kursu”, kaže Кrstić.

Vitruelnu turu lokaliteta “Kulina” možete pogledati ovde

Izvor: Media i reform centar Niš

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com