Društvo

Naredne nedelje odluka o zasedanju niške skupštine

Datum održavanja sednice Skupštine grada Niša, na kojoj izmedju ostalog treba da se odlučuje i o niškom aerodromu biće poznat naredne nedelje, a svakako će sednica biti održana do 23. juna kada ističe zakonski rok, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković.

“U sredu ili četvrtak ćemo definitivno imati sastanak šefova odborničkih grupa na kojem ćemo dogovoriti datum održavanje skupštinskog zasedanja”, izjavio je Rajković.

On je kazao da će datum biti izabran tako da se oko njega slože svi šefovi odborničkih grupa.

“Nekada su ljudi zauzeti pa sednica ne može da se održi, kao što je to bilo oko 1. maja, Uskrsa ili sada zbog gradske slave”, rekao je Rajković.

Predstavnik inicijative “Ne damo niški aerodrom” i predsednik UO Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je za da će gradjanski protest biti organizovan u vreme održavanja sednice Skupštine “kada god ona bila i sa kojim god tačkama na dnevnom redu”.

“Organizovaćemo protest čak i ukoliko Skupština reši da održi sednicu bez tačke o aerodromu, jer smatramo da ta tačka mora da se nadje na dnevnom redu i da odbornici jasno odbiju poklanjanje aerodroma državi”, kazao je Jovanović.

On je kazao da inicijativa “Ne damo niški aerodrom” uopšte ne želi da dozvoli predstavnicima grada da udju u institucionalno razvlačenje priče o aerodromu jer to nije nikome u interesu.

“Oni moraju da preuzmu odgovornost za tu odluku. Ukoliko nemaju hrabrosti neka se povuku”, istakao je Jovanović.

Veće grada Niša je na preporuku Vlade Srbije 30. marta donelo odluku da besplatno ustupi osnivačka prava, kompletnu imovinu, sertifikate i licencu niškog aerodroma Republici Srbiji, medjutim, da bi odluka bila punovažna mora da je potvrdi Skupština grada Niša.

Skupštinsko zasedanje sa tom tačkom dnevnog reda bilo je najpre zakazano za 10. april, ali je odloženo zbog protesta Nišlija koje je organizovala Inicijativa “Ne damo niški aerodrom”.

Datum održavanja sednice je nekoliko puta do sada nezvanično najavljivan, a potom odlagan, uz obrazloženje aktuelne vlasti da se u skupštinskoj sali sredjuje klima i sistem za glasanje.

Predstavnici opozicije, smatraju da odlaganjem skupštinskog zasedanja vlast “kupuje vreme” kako bi izvršila dodatni pritisak na odbornike vladajuće koalicije da glasaju za besplatno ustupanje aerodroma državi.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković je to demantovao uz isticanje da vladajuća koalicija ima vrlo stabilnu skupštinsku većinu i “više od 48 odbornika” od ukupno 61.

Zakonski rok od 90 dana od održavanja poslednje sednice Skupštine grada Niša ističe 23. juna i ukoliko sednica do ne bi tada bila održana, gradu bi bile uvedene privremene mere, a potom bi bili raspisani vanredni izbori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com