Društvo

Napušteni, ruinirani lokali ruglo grada i opasnost za prolaznike

Nekadašnji lokali u centru Niša, davno su napušteni i pretvoreni u prave deponije. Pored smeća, opasnosti od zaraze, izuzetno ruže izgled grada, a kod mnogih postoji i opasnost od urušavanja.

Zbog svega toga građani često postavljaju pitanja do kada će napušteni lokali biti divlje deponije i ko je odgovoran za njih.

Iz komunalne policije za Niške Vesti poručili su da su nekoliko puta obilazili te lokale, fotografisali i pisali izveštaje.

Foto: Ivana Jocić Veselić

“Komunalna policija je služba koja se bavi održavanjem komunalnog i drugog, Zakonom utvrđenog, reda na površinama javne namene. Više puta smo, recimo u ulici Obilićev venac, izlazeći čak i van okvira naše nadležnosti, obilazili i beležili činjenično stanje. Pisali smo u vezi s tim lokalima koji su napušteni i skloni padu i puni komunalnog, ali i raznog drugog otpada”, rekao je šef pordučne organizacione jedinice komunalne policije Nenad Grubješa.

On je dodao da su nakon toga, više puta, slali zahteve nadležnim službama da se ti objekti privedu nameni.

“Potrebno je da se u centru grada ti lokali privedu nameni. Potrebno je da se pronađe u čijem su vlasništvu, zatim da se nalože mere da se taj lokal dovede u ispravno stanje ili da se uradi zaštita kako se ne bi desilo urušavanje ili stvaranje divlje deponije, čak i na površini javne namene”, istakao je Grubješa.

On je još jednom dodao da je komunalna policija zadužena isključivo za površine javne namene, te ne može pisati naloge fizičkom licu da čisti svoj prostor.

“Takođe, mi nismo zatekli u trenutku izlaska na teren i dežurstva nekoga ko baca otpad, pa da tada preduzmemo mere koje su u našoj nadležnosti za odlaganje otpada na mestu na kome nije predviđeno”, kazao je Nenad Grubješa.

Grubješa je dodao da su sve fotografije i zapisnike slali Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Niša i komunalnoj inspekciji GO Medijana.

Veliki problem je vlasništvo napuštenih objekata

Saša Markišić, načelnik opštinske uprave Gradske opštine Medijana, rekao je da je u većini slučajeva glavni problem vlasništvo tih lokala.

Foto: Ivana Jocić Veselić

“Radi se o lokalima koji su svojevremeno bili nacionalizovani. Tu su bile uglavnom društvene firme. Kada je krenuo proces restitucije, veliki broj tih lokala je napušten od strane Grada, a pošto su se pojavili naslednici, ušli su u proces restitucije”, rekao je Markišić.

On je dodao da je komunalna inspekcija imala nekoliko akcija kada su se objekti urušavali ili kada su i oko napuštenih lokala stvarane divlje deponije.

“Mi nemamo dozvolu da ulazimo u te objekte, jer komunalna inspekcija vrši nadzor nad javnom površinom. A pošto je to još uvek u procesu restitucije, vi sada nemate ni vlasnika kome biste mogli da napišete nalog da to dovede u red”, poručio je Markišić.

Mnogi od naslednika, dodaje on, vode sudske sporove sa državom i gradom i traže da ti objekti budu vraćeni u prvobitno stanje, kako bi ga tek tada preuzeli.

“Još jedan od problema oko procesa restitucije je što se najčešće nikada ne javi samo jedan naslednik. Vlasnik je preminuo pre dosta godina, još ukoliko su direktni naslednici pokojni, onda tu dolaze njihova deca, unuci. Svi se pojave tamo, onda treba videti šta kome ide, koliko i tako dalje”, kazao je Markišić.

Zaključak je i komunalne policije i komunalne inspekcije, da su im ruke prilično vezane dok se ne ustanove vlasnici objekata koji su u centru grada, napušteni, ruinirani i puni smeća.

Oni skreću pažnju na svoje sugrađane da povedu računa i ne odlažu svoj otpad van područja predviđenih za tu namenu i tako izbegnu stvaranje divljih deponija, ruženje grada i opasnost od širenja zaraze.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com