Virus KoronaZdravlje

Napuštena bolnica usred šume, a za kovid pacijente nigde mesta

U vreme epidemije virusa Covid-19, kada su zdravstveni kapaciteti u Srbiji prenapregnuti i kada se učenički i studentski domovi, sportske hale i slični prostori pretvaraju u namenske bolnice, na desetak kilometara od Niša, jedan objekat tavori napušten, iako lokacijski izolovan i po svom kapacitetu i nameni odgovara trenutnim potrebama zdravstva.

Nekada Banovinski sanatorijum za tuberkulozu, kasnije Sanatorijum za plućne bolesti i tuberkulozu, zatim Specijalna bolnica, pa Zavod, sve do Кlinike za plućne bolesti i tuberkulozu Кliničkog centra Niš, bolnica u Knez Selu, danas je sablasno prazan objekat a njegova dalja sudbina nepoznata.

Hoće li nekadašnja bolnica u Knez Selu biti adaptirana u Kovid bolnicu, o tome niko ne može da govori sa sigurnošću.

„Za sada, što se tiče struke i naše organizacije, nema nikakvih razgovora o tome. Lično ja nemam kompetenciju da dam odgovor na to pitanje, iako sam indirektno bio uključen u neke konsultacije o tom objektu, budući da sam tamo započeo svoju doktorsku karijeru. Ali, uz odgovarajuća ulaganja renoviranje i adaptaciju, svakako da se objekat može sanirati i da je u tom prostoru lakše napraviti bolnicu za kovid pacijente, nego uzeti dve stambene zgrade i u njima instalirati svu potrebnu medicinsku opremu“, rekao je prof. dr Milan Rančić, direktor Klinike za plućne bolesti KC Niš, gostujući na TV Belle amie.

 

Foto: S.P.

Slično mišljenje izneo je nedavno na svom Facebook profilu i prof. dr Dragan Milić direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš.

„Knez Selo se nalazi na 10 km od Niša i može se lako videti koju bi komparativnu prednost Niš imao u odnosu i na Novi Sad i Beograd u uslovima pandemije. Pacijenti sa Covid-19 lečili bi se u specijalizovanoj ustanovi u USLOVIMA IZOLACIJE, čime bi se prenošenje infekcije dramatično smanjilo, ako ne i potpuno sprečilo. Formiranje Instituta za plućne bolesti u Knez Selu (u Novom Sadu takav Institut već postoji), gde bi pored Klinike za plućne bolesti bila i Klinika za grudnu hirurgiju, omogućilo bi najbolji i sveobuhvatni način lečenja plućnih bolesnika. Preseljenjem klinike u grad, najteži plućni bolesnici našli su se u zgradi pored jednog od najprometnijih niških bulevara, gde je kvalitet vazduha daleko lošiji u odnosu na prirodni ambijent borove šume u Knez Selu“, istakao je prof. Milić.

Racionalizacija i bolja organizacija zdravstvene službe bili su razlog preseljenja zdravstvene ustanove u Knez Selu u staru zgradu Interne klinike KC Niš, gde radi od 15. aprila 2018. godine.

Arhivska fotografija

Kao specijalizovana zdravstvena ustanova velikog kapaciteta, klinika u Knez Selu je 70 i više godina lečila pacijente sa različitim bolestima pluća, čak i onih najtežih.

„Zgrada u Knez Selu je osmišljena i funkcionisala je kao bolnica i bila je lečilište velikog kapaciteta. U međuvremenu rađene su neke rekonstrukcije, izgradnje i dorade. U vreme kada je bila Sanatorijum za lečenje tuberkuloze, imala je 500 postelja i tu su isključivo bili smeštani pacijenti oboleli od TBC. Teško da sada taj kapacitet može da se vrati“, ističe prof. Rančić.

 

Foto: S.P.

Urušavanje Bolnice u Knez Selu počelo je devedesetih godina prošlog veka, kada su zračna tela i linearni akceleratori Klinike za onkologiju, koja je funkcionisala u ovoj zdravstevnoj ustanovi, premešteni u grad da bi bili dostupniji pacijentima.

„Tada je počelo, uslovno da kažem, potonuće Knez Sela. Trenutno kako stoje stvari, tamo ima mnogo posla, dosta infrastrukture treba obnoviti, a da ne govorimo o medicinskoj opremi u koju, takođe, treba uložiti dosta da bi bolnica profunkcionisala kako treba“, dodao je prof. Rančić.

 

Istorijat Klinike u Knez Selu

Foto: S.P.

Klinika u Knez Selu ima dugu tradiciju. Više od 70 godina bila je visoko specijalizovana zdravstvena ustanova koja pruža usluge dijagnostike i lečenja oboljenja respiratornog sistema i tuberkuloze za više regiona Jugoistočne Srbije. Na ovoj klinici su tretirane nespecifične plućne bolesti, pridružene vanplućne bolesti, imunološke bolesti i granulomatoze, opstruktivne plućne bolesti i bronhijalna asma, maligne bolesti pluća, tuberkuloza i druga respiratorna patologija. U okviru Кlinike radila je i mikrobiološka laboratorija koja je predstavljala referentnu laboratoriju za dijagnostiku tuberkuloze. Na odeljenju intenzivne nege tretirani su teško oboleli bolesnici uz mogućnost kontinuirane oksigenacije, monitoring vitalnih funkcija i neinvazivnu ventilaciju. Ovde su obavljani konsultativni, konzilijarni i komisioni pregledi bolesnika i pružana stručno-metodološka pomoć drugim ustanovama, kroz realizaciju edukativnih programa i kurseva inovacije znanja i veština.

Arhivska fotografija

Izgradnja bolnice u Knez Selu, kao posebne bolničke zgrade u sastavu zdravstva Niša, namenjene banovinskom Sanatorijumu za tuberkulozu, započeta je na praznik Preobraženja 19. avgusta 1936. godine. Sanatorijum je izgradila niška opština i tada je bila najveća bolnica za plućne bolesti u Kraljevini Jugoslaviji. Izgradnja je okončana posle godinu dana, u osvit Drugog svetskog rata, koji je omeo kompletno osnivanje i normalan rad bolnice. Do oslobođenja Niša 14. oktobra 1944. godine bolnicu je koristio okupator za razne potrebe, da bi tri godine kasnije postala Sanatorijum za plućne bolesti, jer su u posleratnom periodu tuberkuloza i plućne bolesti bile masovna pojava u Jugoslaviji.

Foto: S.J.

U narednim decenijama usledile su brojne reorganizacione, kadrovske i materijalne i druge promene u bolnici. Menjala je nazive, osavremenjivala i širila spektar medicinskih usluga pacijentima sa bolestima pluća.

Bolnica u Knez Selu je od 1982. godine bila u sastavu Кlinike za plućne bolesti i tuberkulozu Medicinskog fakulteta u Nišu, kao visoko specijalizovana zdravstvena ustanova koja pruža usluge dijagnostike i lečenja oboljenja respiratornog sistema i tuberkuloze za više regiona Jugoistočne Srbije.

Objekat je nadgrađen 1985. godine. Na leto 2013. godine ovde je otvoren savremen palijativni centar, zahvaljujući donacijama domaćih i stranih humanitarnih organizacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

    1. Postovani,
      Ja sam iz Novog Sada i mogu da kazem da je i u Novom Sadu ista situacija. U blizini Novog Sada u Sremskoj Kamenici postoji Engleska bolnica koja je gradjena posle Prvog svetskog rata za decu obolelu od tuberkuloze. Koliko znam ona je sada u nadleznosti Drustva Srpsko – engleskog prijateljstva koje vec 20godina nije u stanju da objekat bolnice privede nameni i da se ona koristi za namene za koje je i izgradjena.
      Na Fruskoj Gori na Iriskom Vencu postoji stara plucna bolnica, za koju pretpostavljam da pripada Institutu za plucne bolesti Sremska Kamenica i koja je takodje prazna i napustena.
      ko zna koliko po Srbiji ima jos napustenih i zaboravljenih objekata koji bi sada dobro dosli. Pitanje je da li imamo toliko lekara i sestara da bi napusteni bolnicki kapaciteti bili korisni i upotrebljivi.

  1. Nezvanicno….a vec uveliko poznato….obezvredjivanje i minimiziranje vrednosti a potom privatizacija privatnom licu pod okriljem tzv.konzorcijuma…..
    Na zalost….
    😢😢😢

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com