Virus KoronaZdravlje

Napokon počelo testiranje najsavremenijim aparatom

Nova laboratorija na Medicinskom fakultetu

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da radi testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika na prisustvo COVID-19 infekcije.

Za analizu uzoraka koristi se najsavremeniji real-time PCR aparat „Quant Studio 5“ koji je ovoj klinici donirala Komanda Američke vojske za Evropu i predstavlja poslednju reč tehnologije, saopštio je direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.

“Aparat je u stanju da obavlja analizu 96 uzoraka odjednom, a sami rezultati se dobijaju za 2 sata. Dakle, ovim aparatom mogu se uraditi oko 1200 analiza za 24 sata”, rekao je Milić krajem marta kada je i ponudio ovaj aparat na korišćenje.

Foto: FB strana dr Dragan Milić

Milić je ovaj aparat ponudio na korišćenje krajem marta. On nije korišćen do danas, kako je na nekoj od konferencija objašnjeno, jer u Srbiji nisu u tom trenutku korišćeni testovi koji bi odgovarali njemu. Ideju o formiranju nove laboratorije na Medicinskom fakultetu u Nišu inicirala je dekan tog fakulteta prof. dr Dobrila Stanković Đorđević. U analizama se koristi i prateća oprema tog fakulteta, objasnio je Milić.

“Ekipi mladih stručnjaka ass. dr Vukici Đorđević i dr Mileni Bogdanović, koje su prve počele dijagnostiku koronavirusa u Nišu u novoformiranoj laboratoriji, pridružili su se ugledni nastavnici fakulteta prof. dr Tatjana Jevtović Stoimenov, doc. dr Miloš Kostić, doc. dr Nikola Stefanović i ass. dr Milan Lazarević. Svi mi na fakultetu ponosni smo na dekana prof. dr Dobrilu Stanković – Đorđević, koja je inicirala, organizovala i realizovala ideju o formiranju nove laboratorije u ovom veoma važnom i teškom trenutku za našu otadžbinu! Posebno smo ponosni na svoje kolege koje su se uključile u prvu liniju fronta borbe protiv covid infekcije! Zahvalni smo i kompaniji „Aluramed“ koja je svojom donacijom obezbedila neophodne pipete koje će olakšati rad i omogućiti veći broj analiza. Zajedno možemo mnogo, sami svakako manje”, napisao je dr Milić na svom Fejsbuk profilu.

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš u novembru mesecu 2019. godine dobila je na poklon od strane Evropske komande Američke vojske najmoderniji i najsavremeniji aparat Real Time PCR – Quant Studio 5 koji je od strane nadležnih svetskih institucija i preporučen za ispitivanje bioloskog materijala na prisustvo koronavirusa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com