Kultura

NAPETOST oko dodele nagrade “Branko Miljković” traje, oglasio se i žiri

Dodela tradicionalne književne nagrade “Branko Miljković” ove godine odvija se uz dosta tenzija. Jedan od nominovanih za nagradu, poznati vranjski pisac Miroslav Cera Mihailović, objavio je da se povlači iz nominacije jer se “laureat unapred zna ,a on neće da bude uključen u marifetluke”. Stigao je i odgovor žirija iza koga je stao i Niški kulturni centar kao organizator dodele  književne nagrade. Oni u saopštenju pozivaju vranjskog pisca  da obelodani “svoje izvore” za takve tvrdnje.

Niški kulturni centar je 29. januara objavio imena kandidata za književnu nagradu „Branko Miljković“ koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije u prethodnoj godini. Ovogodišnji žiri  za dodelu nagrade čine Tomislav Marinković, Dragana V. Todoreskov i Jelena S. Mladenović.

Oni su odlučili da u uži izbor za nagradu uđu Dragan Bošković, Tanja Kragujević,  Anja Marković, Radomir D. Mitrić, Dragan Radovančević, Nenad Trajković, Marjana Čakarević i Miroslav Cera Mihailović.

Međutim, Miroslav Cera Mihailović, dobitnik mnogih priznanja za poeziju, između ostalog i “Zmajeve nagrade”, a 2016. i nagrade “Stevan Pešić”  4. februara obratio se Niškom kulturnom centru i žiriju i  u otvorenom pismu zahtevao da se izuzme iz daljeg razmatranja za nagradu “Branko Miljković”.

Nakon saznanja da se moja knjiga POGLED SA KOCA po odluci žirija našla u užem izboru za nagradu „Branko Miljković“, obraćam vam se zahtevom da je izuzmete iz daljeg razmatranja kako bih članovima žirija makar malo olakšao rad, ničim okrnjio slavu, obradovao i  učinio srećnim unapred javno samoproglašene Laureate i sve koji su na bilo koji način uključeni u razne marifetluke oko ove nagrade, ne želeći da na bilo koji način dajem legitimitet već prepoznatljivom maniru i pojavi poslednjih godina učestaloj u našem svakodnevnom književnom životu“, napisao je Miroslav Cera Mihailović u otvorenom pismu.

Nakon Mihailovećog javnog odricanja koji su preneli mnogi sprski mediji, saopštenjem se  oglasio i žiri za dodelu nagradu.

“Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da su navodi koje Miroslav Mihailović, književnik iz Vranja, dostavlja redakcijama pojedinih dnevnih listova, ne samo insinuirani nego i zlonemarni, uvredljivi za nas kao stručni žiri, kao i za Niški kulturni centar. U dopisu koji gospodin Mihailović naziva „otvorenim pismom“ upućenim nama (iako pismo nije stiglo na adresu predsednika Žirija niti Niškog kulturnog centra, nego samo na adresu jednog od članova), a koje je, zbog neupućenosti pojedinih članova Srpskog književnog društva, poslato svim članovima Društva, navedene su aluzije, nejasne prozivke i nedorečenosti koje, ne možemo se oteti ovom utisku, imaju za cilj da ometaju naš rad i da izazovu sumnju u moralni kredibilitet svih nas, kao i članova drugih žirija koji donose odluke o književnim nagradama,” piše u saopštenju koje su potpisali članovi žirija.

Oni pozivaju Mihailovića da otvoreno kaže ko sebe progšava laureatom pre poslednje njihove sednice na kojoj glasaju o dobitniku i da obelodani šta podrazumeva pod “marifetlucima”.

“Pozivamo ga da navede izvore preko kojih je došao do ovakvih saznanja, a koja nama, kao članovima Žirija, nisu poznata. U protivnom, tretiraćemo njegovo obraćanje javnosti ne samo kao ometanje našeg rada, nego i kao uvredu časti i klevetu, za koje je, pored moralne, predviđenai druga vrsta odgovornosti. Takođe, upozoravamo gospodina Mihailovića da se ne poziva na autoritet književnika Borisava Stankovića, jer je svako poređenje sa čovekom iza čijeg se lika i dela krije, nesuvislo, neukusno i neprimereno situaciji koju je izazvao,” dodaje se u saopštenju.

Da podsetimo, ove godine  nagrada “Branko Miljković” dodeljuje se 46. put. a sastoji se od plakete i novčanog iznosa. Biće svečano uručena tokom marta ili aprila u okviru manifestacije “Dani Branka Milјkovića”, a u organizaciji Niškog kulturnog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com