Hronika

Napadnut tehničar u KC Niš, zaposleni traže status “službenog lica”

Povodom napada na medicinskog tehničara na Klinici za urologiju, rukovodstvo Kliničkog centra Niš i sindikat Nezavisnost najavili su da će zajedno poslati zahtev da svi zaposleni u zdravstvu dobiju status službenog lica.

Incident se, kako je rečeno na konferenciji za medije sindikata Nezavisnost, dogodio juče u 13,15 časova, a napadač nije imao nikakav povod jer u ordinaciji nije bilo gužve.

Konferencija za medije Sindikata “Nezavisnost” povodom napada na medicinsko osoblje

Medicinski tehničar Ivan Stojković je kazao da je čovek koji ga je napao, odmah po ulasku u protokolarnu ambulantu počeo da govori da je njegova majka teško bolesna i bacio zdravstvenu knjižicu i uput na sto.

“Pitao sam dežurnog lekara i on je rekao da će odmah da primi pacijentkinju, medjutim čovek je počeo da viče, ponovo je bacio knjižicu i uput na sto i udario me šakom ispod oka”, izjavio je Stojković.

Policija je po pozivu obezbedjenjauhapsila napadača, a dežurni lekar je posle incidenta pregledao pacijentkinju.

Foto: B.LJ.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da je od početka godine u toj zdravstvenoj ustanovi bilo 11 incidenata i različitih napada na lekare i ostale zaposlene.

Radovanović je istakao da ni jedan zaposleni, niko od 3.500 lekara, sestara, tehničara i drugog osoblja nije zaslužio da se na njega “podigne ruka”.

“Od početka godine u Kliničkom centru je ambulantno pregledano skoro 550.000 pacijenata, a otvoreno je 84.000 istorija bolesti, što znači da je kod nas lečeno oko 600.000 ljudi. Broj pacijenata koji nisu zadovoljni lečenjem meri se miliprocentima”, naglasio je Radovanović.

Prema njegovim rečima, ni jedan pacijent nije vraćen iz Kliničkog centra zbog hira lekara ili tehničara i naveo podatak da je ove godine od skoro 13.000 zakazanih termina za preglede na Klinici za urologiju, 1.400 pregleda termina ostalo neiskorišćeno.

Predsednik sindikata Nezavisnost niškog KC Miodrag Stojković rekao je da bi izmena zakona i odobravanje statusa službenog lica zdravstvenim radnicima značilo mnogo rigoroznije kazne za napadače i mnogo brže postupanje nadležnih ustanova u slučajevima napada.

“Svako od zaposlenih u Kliničkom centru barem jednom u karijeri bio je izložen maltretiranju i šikaniranju. Bilo je i ubistva naših kolega u drugim ustanovama. Sindikat Nezavisnost već deset godina nastoji da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica i nastojaće to i dalje”, rekao je Stojković.

On je istakao da su napadi na zaposlene u zdravstvu intenzivirani od kako je uvedena insituticija Zaštitnik prava pacijenata i pacijentima data sva prava.

Stojković je rekao da će i u ovom slučaju napadač sigurno dobiti blagu kaznu, kao što je to bilo i u svim dosadašnjim slučajevima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com