Kultura

Nakon uspešne bioskopske turneje film “Vera” i dalje privlači pažnju publike

Film „Vera“ je imao veoma uspešnu bioskopsku turneju po celoj Srbiji, takođe i produžena verzije priče kroz seriju je imala svoje emitovanje, ali i pored toga se okupio veliki broj gledalaca na Letnjoj pozornici da isprati špijunski triler o „srpskoj Mata Hari“.

Ovaj film je špijunski triler s elementima melodrame inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić špijunki iz vremena Drugog svetskog rata. Ovo je priča o mladoj ženi koja je ne samo u raljama ratne špijunske mreže već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi. Film se drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u muškom.

Film ne bi imao ovoliki uspeh bez pravog izbora titularne glumice. Reditelj filma Nedeljko Kovačić ističe da nije bilo lako pronaći glavnu glumicu. Međutim, od oko 50 do 60 glumica, istakla se Jovana Stojiljković, koja je prema rečima Kovačić bila dovoljno zrela i dovoljno mladolika da odigra lik Vere, koja je rano okončala svoj život.

Nedeljko Kovačić, reditelj

„Kasting je trajao vrlo dugo, jer je potraga bila vrlo ekstenzivna. Mislim da smo imali 50 do 60 glumica mlađe generacije, jer je bio težak zadatak, jer mi kada upoznajemo Veru ima 20 godina, a poginula je sa 25. Potreban je neko ko je ipak malo stariji i zreliji da može da odglumi različite emocije i stanja, a da opet odaje utisak devojčice koja je došla sa 19 godina u grad. Puno glumica smo razmatrali. Na kraju svih tih silnih „vera“, ja sam se vratio na Jovanu koja je bila još na prvom kastingu. Kupila me je jednom replikom. Čitali su replike, onda je ona nešto rekla i ja sam pomislio: „Ovo je Vera“, otkrio je Nedeljko Kovačić.

Autorima ovog filma i istoimene serije je priča o Veri privukla pažnju tokom rada na serijalu „Tajne službe Srbije“ na RTS-u.

„Jedna od priča pre Drugog svetskog rata je bila i priča o Veri Pešić. Nas je ta priča toliko zainteresovala i došli smo na ideju da je to odlična podloga za igrani projekat. Nakon toga je usledila istraživanje u arhivima. Nakon temeljnog istraživanja smo došli do jednog dosijea, koji je bio i nedorečen, kontradiktoran i pun rupa, ali i pun užasno interesantnih detalja, koji su inspirativni za dramsku obradu“, dodao je Kovačić.

Iako mnogi detalji nisu poznati, autori su sebi dali slobodu da neke likove prilagode priči koju su hteli da ispričaju o njihovoj verziji Vere Pešić.

Kristina Đuković

„Nije nam bila da Veru činimo žrtvom, ali ona jeste tragična junakinja. Sve što ona čini, čini bez ideologije, ona intuitivno oseća da je položaj žene vrlo ranjiv i pokušava da preigra sve te muškarce koji pokušavaju da je odvuku na različite ideološke strane. Povezujemo nas sa savremenim dobom, jer postoji nešto što se zove fiksirana ideja o tome šta je žena i šta žena treba da radi i predstavlja. Junakinja koja se poigrava sa očekivanjima i zadatim ulogama žene, kako bi igrala svoju igru. Povremeno i uspeva u tome, ali u nekim situacijama ne uspeva“, kaže ko-scenaristkinja Kristina Đuković.

Priča o Veri Pešić je originalno pisana kao serija, koja je kasnije prilagođena za veliko platno. U filmu pored Jovane Stojiljković, glume i Petar Zekavica, Viktor Savić, Miona Marković, Nikola Kojo, Aleksandar Srećković Kubura, Tihomir Stanić, Džek Dimić i mnogi drugi.

Režiser je otkrio da je izbor glumca za Karla Krausa bio znatno lakši nego izbor Vere. Kovačić nije krio zadovoljstvo što je Petar Zekavica deo njihovog filma, čija je karijera uglavnom vezana za inostranstvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com