Hronika

Nakon šest godina policijaci pravosnažno osuđeni za zlostavljanje i mučenje maloletnika u Nišu

Zbog skidanja zastavica Mađarske i Srbije

Na prvostepenu presudu žalili su se i Osnovno javno tužilaštvo i osuđeni policajci, ali je ona odbijena.

Tadašnji maloletnici, Tasić i Nićiforović, privedeni su u noći između 20. i 21. novembra 2016. godine, zato što su na mostu kod Tvrđave  skinuli nekoliko zastavica Srbije i Mađarske, koje su postavljene zbog najavljenog sastanka u Nišu tadašnjih premijera  Srbije i Mađarske, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv policajaca posle skoro tri godine od privođenja.

 

Otac Aleksandra Tasića, Andrijan

“Presuda je pravosnažna, a nama preostaje još samo postupak za naknadu nematerijalne štete. Kazna je jako blaga, posebno zbog toga što policajci nisu izrazili nikakvo kajanje zbog toga što su zlostavljali decu. Ubeđen sam da će da ponove delo. Kako smo informisani, zbog izricanja minimalne i uslovne kazne, oni su sačuvali posao i ne mogu da dobiju otkaz. Zar neko sa značkom ne treba da bude strožije kažnjen od običnog građanina?“, zapitao se Andrijan Tasić, otac zlostavljanog Aleksandra.

Po njegovim rečima takav epilog se mogao  očekivati jer su žrtve „imale ceo sistem protiv sebe, od tužilastva koje je godinama opstruiralo istragu, do policije“.

Kaže da su jedinu podršku dobili od političara Zorana Živkovića, koji je kao tadašnji narodni poslanik o slučaju govorio u parlamentu, a svojim pisanjem pomogao je i list Danas.

U potvrđenoj prvostepenoj presudi Osnovnog suda, donetoj nakon dve i po godine suđenja, navodi se da je policajac Tatić izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje na štetu Tasića, a Petrović na štetu Nićiforovića, kao i da su obojica postupala “na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo”.

Za krivično delo zlostavljanje i mučenje ukoliko ga učini službeno lice u vršenju službe Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna zatvora do tri godine, odnosno do deset godina.

Prema navodima u presudi, kada su maloletnici po naređenju legli na asfalt, Tatić je Tasiću zadao više udaraca nogom u predelu glave i rebara i gazio ga po leđima, dok je Petrović Nićiforovića nogom udario u predelu leđa, a kada je ovaj pokušao da podigne glavu i u predelu vrata, uz reči: ”Bežiš, a mamicu ti je.em”.

Nakon što su maloletnici po naređenju stali do zida i raširili noge, Tatić je Aleksandra šutnuo u gležanj, a Petrović je Luki zadao više udaraca nogama u predelu nogu, kao i pesnicama u predelu rebara i stomaka. Policajci su im zatim zavrtali ruke.

Tasić i Nićiforović su tokom suđenja kazali da je u policijskom automobilu Nićiforović morao da sedi u Tasićevom krilu, zbog čega su im se „podsmevali“, piše Danas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com