Društvo

Nakon danonoćne brige volontera Zoo Planeta, povređena kobila se uspešno oporavlja

Još jedan dokaz da ljubav i pažnja leče. Kobila koju je vlasnik čekićem, a zatim motkom prebio do iznemoglosti u selu kod Vlasotinca, ne stariju od šest godina, uspešno se oporavlja, nakon više od 10 dana terapije i neizmerne ljubavi, kažu iz Udruženja Zoo Planet.

Ovaj nezapamćen slučaj, srećom, odmah su prijavili očevidci i nadležne institucije i udruženja su odmah reagovala. Na poziv Udruženja Zavod Pit, koje je odmah otišlo na mesto zločina, izašla je i ekipa Zoo Planet. Kobilu je inspekcija predala Udruženju, a onda je ona smeštena u prihvatilište Zoo Planet, gde je dobila ime Aurelia.

Udruženje Pit preuzelo je potpunu brigu o njoj.

Prilikom zverskih udaraca, zadobila je velike povrede glave, a jedno oko joj je bilo potpuno zatvoreno. Srećom, oko je otvorila, bez ikakvih oštećenja i posledica. Nakon danonoćne brige volontera i pomoći dobrih ljudi, ona se oporavlja. Stekla je poverenje u ljude, voli da se mazi i istrčava.

Trenutno je u fazi rekonstrukcija objekta za konje gde će ona da provodi vreme dok se totalno ne oporavi, a očekuje se i dolazak veterinara specijaliste koji će je detaljno pregledati i odrediti dalji tok lečenja. Zbog boravka u inostranstvu, bio je sprečen da Aureliu pogleda ranije, ali je svojim savetima putem telefona uspeo da pomogne volonterima. Nažalost, do tada možemo da kažemo da je i dalje u životnoj opasnosti zbog kompikacije samih rana.

“Samo zdravstveno stanje ide na bolje, još uvek je prisutna infekcija, sigurno će primati terapiju i infuzije još nekih 10 – 15 dana. U ponedeljak očekujemo dolazak specijaliste za konje iz Beograda koji će detaljno pregledati te rane u ustima i odrediti dalji tok lečenja. Za sada je ona mnogo bolje, stekla je poverenje u ljude, voli da se mazi, istrčava se. Vidi se njen napredak čemu se svi radujemo. Prvih desetak dana smo danonoćno morli da budemo oko nje i zbog samih ispiranja rana, terapiranja, hranjenja, jer u početku nije ni uzimala hranu i zbog ispiranja usta kako ne bi došlo do nove infekcije. Bila je to velika borba i nje i svih volontera Zoo Planeta”, kazao je Dušan Stojanović, osnovač ovog Udruženja.

On dodaje da se građani svakodnevno raspituju za njeno stanje, kao i šta će biti sa samim slučajem, da li će počinilac biti osuđen, na koliko i šta će se desiti sa tim.

“Ona će nakon oporavka definitivno biti predata Zavodu Pit , a nadam se da će nakon toga biti udomljena na neko lepo mesto”, kazao je Dušan.

Osim nje, u ovo Udruženje svakodnevno stižu i druge povređene životinje kojima treba naša pomoć.

” U poslednje dve nedelje stiglo nam je još 15 jedinki, što sa polomljenim krilima i ekstremitetima, poput mladunčeta sove koje su ispale iz gnezda, gačca, crne i sve vrane, gugutke”.

Ukoliko želite da pomognete ostalim  povređenim i napuštenim životinjama možete donirati putem žiro računa Udruženja Zoo Planet 105-22423-78 ili putem PayPala: zooplanet.nis@gmail.com.

Udruženje „Zoo Planet“ predstojećeg leta obeležiće 13 godina rada. Njegovi volonteri, a bilo je ih je do sada više od 750 zbrinuli su preko 5.500 napuštenih i povređenih životinja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com