Društvo

Nakon Beograda i Niš dobija ulicu Blagoja Jovovića

Komisija za promenu naziva delova naseljenih mesta i naziva ulica, na današnjoj sednici usvojila je predlog da se ulica Sinjska, koja se nalazi u Gradskog opštini Crveni Krst, preimenuje u ulicu Blagoja Jovovića.

Ukoliko Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave usvoji ovaj predlog, Niš će, nakon Beograda, dobiti ulicu po čoveku koji je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu u Argentini, pucao u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

U nedostatu sudskog procesa i zakonske kazne, Blagoje Jovović, uz pomoć nekoliko prijatelja, pravdu je uzeo u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posledica Pavelić kasnije i umro. Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša Nezavisne Države Hrvatske.

„Imenujući ovu ulicu po Blagoju Jovoviću, Grad Niš ispravlja decenijsku nepravdu i ukazuje počast ovom hrabrom čoveku, koji je bio nepoznat srpskoj javnosti i ostavlja trag za buduće generacije“, kaže Bojan Marinković, predsednik Komisije, na čiju je inicijativu donet predlog o preimenovanju ulice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Tako je Bojane….
    Setih se serije zagreb nepokoreni grad?šta su nam brozove komunjare radile od 45.e a mi dobri ćutali samo da rata nebude..Dosta je ćutanja bar za utehu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close