Društvo

Nakon 40 godina života sa nasilnikom spas pronašla u Sigurnoj kući

Kroz Sigurnu kuću u Nišu godišnje prođe više od 100 korisnika, majke sa decom, bežeći od nasilja, koje su često trpele godinama, spas pronalaze u ovoj instituciji. Jedna od štićenica nasilje je trpela punih 40 godina.

“Nasilje sam trpela dugo, skoro svakodnevno. Moj muž je često pio tukao je i mene i decu. Imam petoro dece, a najteže mi je bilo dok su bili mali, morali su sve to da gledaju, bili su uplašeni, ja sam se bojala da odem, ostajala sam zbog dece, nadala sam se da će biti bolje”, rekla je P.R. štićenica Sigurne kuće.

Udala se je jako rano, sa 16 godina, nije završila školu, a na pomoć porodice nije mogla da računa.

Par puta sam odlazila kod brata, sestre ali on je uvek dolazio i njima pravio probleme, ja sam zavislila od njega potpuno, deca su zavisila od njega i morala sam da se vraćam. Nisam znala da mogu da ga prijavim, niko mi to nije rekao. Kada sam odlazila nakon brojnih povreda, jednom i sa potpuno razbijenom glavom kod lekara oni mi ništa nisu govorili”, rekla je P.R.

Ona je dodala, da je retko napuštala kuću i da su im retko ljudi dolazili. Svi su znali da trpi nasilje ali niko nije to prijavio.

Često me je izbacivao zajedno sa decom, u toku noći na ulicu, boravili smo kod komšija”, kaže P.R.

Tek na nagovor ćerke, posle 40 godina  trpljenja nasilja i zlostavljanja, prijavila je slučaj i pronašla spas u Sigurnoj kući.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić kazala je da će ove godine akcenat rada biti usmeren na ekonomskom osamostaljivanje žena.

“Priča koju smo krenuli o osnaživanju žena je veoma važna jer one moraju da bude svesne svojih mogućnosti. Novac od modne revije, koja je nedavno održana, uložićemo u edukaciju naših štićenica. U narednih desetak dana potpisaćemo novi protokol o saradnji sa Univerzitetom u Nišu, tako da će naše štićenice moći prema svojim interesovanjima da izberu neko od 200 zanimanja za koja će moći da završe obuku i dobiju sertifikat”, kazala je Šćekić.

Prema njenim rečima, posebna pažnja posvetiće se ženama u ruralnim sredinama.

” Ono što je naša statistika pokazala je da u Sigurnoj kući borave uglavnom žene iz grada, što nikako ne znači da u ruralnim sredinama nema nasilja. Smatramo da je tamo prisutno nasilje ali  da one jednostavno nisu istih mogućnosti kao žene u gradu”, rekla je Šćekić.

U Sigurnoj kući boravi veći broj dece nego mama, kako nam je kazala, to su jako teške situacije, kada vidite kako žena dolazi sa uplakanom i uplašenom decom.

“Mi kod njih primećujemo različite promene, često su deca anksiozna , depresivna, primećeno je često izmokravanje u krevet,  slabiji uspeh u školi. Ono što mi ovde činimo sa njima  je da gledamo da ih emotivno distanciramo kroz kreativne radionice, igru, rad i konstantan razgovor sa njima”, kazala je Šćekić.

Ona je dodala da žrtva nasilja može biti svaka žena, bez obzira na socijalni status, godine, obrazovanje. Žene u Sigurnu kuću dolaze preko Centra za socijalni rad, ali se dešava se , kako nam je kazala, da saznaju gde se Sigurna kuća nalazi i da dođu same.

Mi nikada nismo vratili nijednu ženu, ali u takvim sitaucijama dužni smo da obavestimo Centar za socijalni rad kao i policiju”, kazala je Šćekić.

Probleme sa nasilnicima su imali pre nego da bude donešen zakon, dešavalo se da dolaze do kuće ali je to sada sve ređi slučaj.

” Sada sa zabranom prilaska i komuniciranja obaveštavamo policiju i ukoliko nasilnik uznemirava ženu telefonom”, rekla je Šćekić,

Psiholog Maja Todorović kaže da se sa svakom štićenicom radi zasebno ali da se kroz edukativne i kreativne radionice podstiče razvoj samopouzdanja kod štićenica Sigurne kuće.

” One teško izražavaju svoje mišljenje , ne znaju da se suprotsave, mi ih učimo metodama kako da se založe za sebe, pomažemo im da ne potiskuje emocije, govorimo da je u redu da budu i tužne i ljute”, rekla je Todorović.

Ono je dodala da su od veikog značaja i radionice na kojima učestvuju bivše korisnice Sigurne kuće koje dele svoje iskustvo sa sadašnjim i načine kako da prevaziđu probleme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com