Društvo

„Najzimnica 2020“ na Bubanjskoj pijaci u Nišu – Male tajne dobre zimnice

Kako napraviti zimnicu koja će se izdvojiti od drugih i ostati u sećanju, pitanje je na koje su odgovor dale domaćice koje su sa svojim slim i slatkim zimskih poslasticama učestvovale na ovogodišnjem takmičenju u pripremanju zimnice tradicionalno održanom na Bubanjskoj pijaci. Takmičenje je organizovalo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša čiji je predsednik Zoran Mirašević, a pokrovitelj takmičenja je GO Palilula.

Vredne domaćice koje su i ove jeseni posetioce, pa i žiri koji je ocenjivao njihov rad, pokušale da iznenade novim proizvodima obišao je i predsednik GO Palilula Bratislav Vučković, a kako prave svoje specijalitete domaćice su objašnjavale i gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski koja je tom prilikom naglasila da proizvodi koji dolaze iz kuhinja ovih žena mogu da postanu brend našeg grada. Takmičenje u spravljanju zimnice je svojevrsno negovanje tradicije ali i promocija grada Niša.

‘’ Manifestacija ove vrste, koja privlači veliku pažnju i veliki broj posetioca, bi morala da se održava negde u centru grada kako bi što više sugrađana, pa i ljudi koji se tog dana nađu u Nišu, mogu da vide šta sve ove dame i gospoda mogu i na koji način da pripreme. I to može da se promeni u dogovoru sa organizatorima u neko bolje vreme, a kada to kažem mislim pre svega na koronu. Ovo može da bude i brend Niša jer ako ne znamo da čuvamo tradiciju ne možemo ni da mislimo o budućnosti’’, kazala je Sotirovski.

Foto: V.P.

Zoran Mirašević je u ime organizatora takmičenja istako da je ove godine, zbog epidemiološke situacije manji broj učesnika jer su morale da se ispoštuju sve propisane mere.

‘’Ovo je 13. Takmičenje u pripremanju zimnice i u ove teške uslove nekako smo se odlučili da, uz saglasnog kriznog štaba organizujemo manifestaciju. Imali smo veliki broj takmičara prijavljenih iz cele Srbije ali smo sve sveli na jedan razuman broj, na nekih tridestak takmičara, koji će prikazati šta su pripremili od zimnice i kada je u pitanju slatki, ali i slani program. Pripremljen je i veliki broj nagrada, a jedna od najvrednijih je nagrada koja se dodeljuje za inovaciju. Videćemo šta su to ove vredne domaćice izmislile kada je u pitanju slatko-kiseli program. Moram da kažem da je sada najavljeno slatko od slanine, pa videćemo kada probamo’’- kaže Zoran Mirašević.

Foto: V.P.

Priliku da proba zimske specijalitete imao je i predsednik GO Palilula Bratislav Vučković.

‘’Opština Palilula je do sada, a tako je i sada i biće nadalje, uvek bila spremna da stane iza ovakvih i sličnih manifestacija. Tu smo za sve one koji imaju dobre ideje, da ih podržimo i pomognemo koliko god je to moguće’’- istako je Vučković.

Vredne domaćice ne samo da su pripremile uskusnu zimnicu već su se potrudile da i poglede kupaca zadrže na svojim teglama u kojima su se nalazila srca od paprika, cvetovi od šargarepe, loptice od karfiola. Sve to je mamilo poglede ali budilo i apetit. Razmenjivali su se i recepti, ali su stare kulinarske tajne dobre zimnice i dalje dobro čuvane.

Sve učesnike takmičenja ocenjivaće stručni žiri, koga čine profesori ugostiteljsko-turističkih škola i majstori kulinarstva, a najboljima će biti uručeni pehari i medalje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com