Društvo

“Najzimnica 2019” u petak na Bubanjskoj pijaci u Nišu

Tradicionalno, takmičenje u pripremanju zimnice, “Najzimnica 2019”, biće održano u petak 25. oktobra na Bubanjskoj pijaci u Nišu. Ceremonija otvaranja manifestacije je u 12 časova.

Organizator “Najzimnice 2019″ je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, a pokrovitelj GO Palilula.

Za takmičenje u pripremanju zimnice, 15. po redu, prijavio se rekordan broj učesnika koji će prezentovati proizvode od voća i povrća pripremljenih po tradicionalnim recepturama.

Budući da se prijavio veliki broj takmičara, očekujem da i ove godine imamo više hiljada eksponata kao i ranijih godina. Učestvuje veliki broj takmičara iz Niša i okoline i brojnih drugih gradova Srbije, domaćice i profesionalci. Posetiocima će biti na raspolaganju bogata paleta slatkog i kiselog programa, koji će moći da se proba, možda i da se sazna recept, pa i da se kupi”, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Foto: S.P.

Razmena iskustava, znanja i veština, na jedinstven način, pružiće veći značaj očuvanju i negovanju tradicionalne srpske zimske kuhinje. Ideja organizatora je da na ovaj način motiviše građane da pokrenu sopstveni biznis i sačuvaju recepture od zaborava.

Pripremanje zimnice nije lak posao, ali treba održavati tradiciju. Moderno vreme donelo je neke nove trendove i mlad svet više voli da kupi industrijski proizvedenu zimnicu, ali, nesporeći taj kvalitet, moram da kažem da ništa ne može da se meri sa onim što spremimo sami. Nastavljamo potragu za najstarijim recepturama za pripremu zimnice. Najbolje i najkreativnije ćemo nagraditi, a najoriginalnije uvrstićemo u knjigu receptura, na kojoj radimo već godinama. To će biti jedan pisani dokument srpske tradicije i kulture ishrane, koji ćemo ostaviti mlađim generacijama”, naglašava Mirašević.

Takmičenje u pripremanju zimnice se po prvi put organizuje na prostoru pijace gde se građani inače snabdevaju namirnicama za svakodnevnu upotrebu, ali i u sezoni pripremanja zimnice.

Uvezivanje poljoprivrede, privrede i ugostiteljskog sektora, osnovna je ideja ovog takmičenja. Do sada nismo imali priliku da se ovako približimo proizvođačima poljoprivrednih proizvoda. Bilo je nekih pokušaja ranije u prostoru “Tržnice” na Vizantijskom bulevaru, koji je inače projektovan da bude zatvorena zelena pijaca, ali neko je procenio da bi neki drugi sadržaji bili profitabilniji. Aleksandar Ždrale predsednik opštine Palilula nam je ovaj put maksimalno pomogao za šta mu dugujemo veliku zahvalnost. Verujem da će ovo Miholjsko leto učiniti svoje da i posećenost manifestacije bude velika“, ističe Mirašević.

Sve učesnike takmičenja ocenjivaće stručni žiri, koga čine profesori ugostiteljsko-turističkih škola i majstori kulinarstva, a najboljima će biti uručeni pehari i medalje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com