„Najzimnica 2019“ u petak na Bubanjskoj pijaci u Nišu

„Najzimnica 2019“ u petak na Bubanjskoj pijaci u Nišu

10:01
675
0
Niške Vesti
PODELI

Tradicionalno, takmičenje u pripremanju zimnice, „Najzimnica 2019“, biće održano u petak 25. oktobra na Bubanjskoj pijaci u Nišu. Ceremonija otvaranja manifestacije je u 12 časova.

Organizator “Najzimnice 2019″ je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, a pokrovitelj GO Palilula.

Za takmičenje u pripremanju zimnice, 15. po redu, prijavio se rekordan broj učesnika koji će prezentovati proizvode od voća i povrća pripremljenih po tradicionalnim recepturama.

Budući da se prijavio veliki broj takmičara, očekujem da i ove godine imamo više hiljada eksponata kao i ranijih godina. Učestvuje veliki broj takmičara iz Niša i okoline i brojnih drugih gradova Srbije, domaćice i profesionalci. Posetiocima će biti na raspolaganju bogata paleta slatkog i kiselog programa, koji će moći da se proba, možda i da se sazna recept, pa i da se kupi”, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Foto: S.P.

Razmena iskustava, znanja i veština, na jedinstven način, pružiće veći značaj očuvanju i negovanju tradicionalne srpske zimske kuhinje. Ideja organizatora je da na ovaj način motiviše građane da pokrenu sopstveni biznis i sačuvaju recepture od zaborava.

Pripremanje zimnice nije lak posao, ali treba održavati tradiciju. Moderno vreme donelo je neke nove trendove i mlad svet više voli da kupi industrijski proizvedenu zimnicu, ali, nesporeći taj kvalitet, moram da kažem da ništa ne može da se meri sa onim što spremimo sami. Nastavljamo potragu za najstarijim recepturama za pripremu zimnice. Najbolje i najkreativnije ćemo nagraditi, a najoriginalnije uvrstićemo u knjigu receptura, na kojoj radimo već godinama. To će biti jedan pisani dokument srpske tradicije i kulture ishrane, koji ćemo ostaviti mlađim generacijama”, naglašava Mirašević.

Takmičenje u pripremanju zimnice se po prvi put organizuje na prostoru pijace gde se građani inače snabdevaju namirnicama za svakodnevnu upotrebu, ali i u sezoni pripremanja zimnice.

Uvezivanje poljoprivrede, privrede i ugostiteljskog sektora, osnovna je ideja ovog takmičenja. Do sada nismo imali priliku da se ovako približimo proizvođačima poljoprivrednih proizvoda. Bilo je nekih pokušaja ranije u prostoru “Tržnice” na Vizantijskom bulevaru, koji je inače projektovan da bude zatvorena zelena pijaca, ali neko je procenio da bi neki drugi sadržaji bili profitabilniji. Aleksandar Ždrale predsednik opštine Palilula nam je ovaj put maksimalno pomogao za šta mu dugujemo veliku zahvalnost. Verujem da će ovo Miholjsko leto učiniti svoje da i posećenost manifestacije bude velika“, ističe Mirašević.

Sve učesnike takmičenja ocenjivaće stručni žiri, koga čine profesori ugostiteljsko-turističkih škola i majstori kulinarstva, a najboljima će biti uručeni pehari i medalje.

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *