Društvo

Najzelenije niško naselje nosi njeno ime, Lina je bila neustrašivi borac

Čas istorije, da se ne zaboravi

Milka Protić Lina rođena je 15. septembra 1921. godine u selu Gornja Konjuša kod Prokuplja.

Još kao učenica Učiteljske škole prišla je naprednom srednjoškolskom pokretu i postala član SKOJ-a, da bi kao studentkinja postala i član Komunističke partije Jugoslavije.

Kada je počeo Drugi svetski rat u Jugoslaviji, Milka se kao studentkinja Filozofskog fakulteta iz Skoplja vratila u svoje rodno mesto. Odmah posle formiranja Topličkog partizanskog odreda, stupila je u Pasjačku, a zatim Vidojevačku četu i bila borac. Bila je zamenik rukovodioca SKOJ-a i politički komesar čete.

12. aprila 1942. godine bugarska vojska je u ranu zoru opkolila četu mladih partizana, njih 29. U nekoliko sati borbe stradala su 22 partizana, dok je 5 zarobljeno i streljano u Žitnom Potoku. Bila je jedna od dvoje boraca koji su preživeli okršaj sa Bugarima.

Bezbrižno detinjstvo zamenile su ratne godine

Milka Protić je zarobljena i sprovedena u Kuršumliju, a zatim u  logor na Crvenom krstu. Međutim, uspeva da iz logora pobegne 2. decembra 1942. godine zajedno sa Nadom Tomić, studentkinjom tehnike iz Niša, istaknutim partijskim radnikom i borcem Jablaničkog NOP odreda.

Kako se navodi u knjizi Miroslava M. Milovanovića Logor na Crvenom krstu, u organizovanje bekstva pored njih dve bile su uključene i Jelisaveta Aneta Andrejević, borac Pasjačke čete i kurir istog odreda, Danica Jovović, iz Balčaka, učenica Domaćičke učiteljske škole u Prokuplju i borac iste čete. Sve su bile u istoj sobi i tako u povoljnoj situaciji da se dogovaraju i razrađuju plan bekstva.

Međutim, Milkin pokušaj da se prebaci u Jastrebački odred bio je bezuspešan. Ponovo je uhvaćena u Gornjoj Toponici, u noći između 19. i 20. decembra. Predata je Nemcima, vraćena u logor i streljana 28. decembra 1942. godine.

Imala je tek 21 godinu.

Po Milki Protić Lini nazvana je jedna ulica u Prokuplju, nalazi se na ulazu u grad iz pravca Niša.

Po njoj je i naselje „Milka Protić” u Nišu ponelo ime.

Bistu Milke Protić Line u istoimenom naselju uradio je niški vajar Dušan Donkov

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com