Virus KoronaZdravlje

Najviše preminulih od COVID-19 starosti od 60 do 79 godina

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštajah testirani uzorci 8.349 osoba, od kojih je 359 pozitivno na koronavirus.

U saopštenju se navodi da su u našoj zemlji do danas registrovana ukupno 21.253 potvrđena slučaja koronavirusa, pri čemu je broj hospitalizovanih osoba u ovom trenutku 4.762, dok je na respiratorima 190 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminulo je 10 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva je 482, a stopa smrtnosti je 2,27 odsto.

Od početka epidemije testirano je ukupno 558.440 osoba, dodaje se u saopštenju.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je danas da je najviše preminulih od koronavirusa u starosnoj dobi od 60 do 69 godina, zatim onih koji imaju između 70 i 79 godina, a najmanje je mladih uzrasta od 20 do 29 godina.

Lončar je na konferenciji za novinare Кriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 u Palati Srbija, naveo da preminuli iz te dve starosne kategorije čine više od 50 odsto preminulih.

Prema njegovim rečima, preminulih uzrasta od 20 do 29 godina je 0,72 odsto, deceniju starijih, od 30 do 39 godina – 1,08 odsto, dok je ljudi srednje generacije, od 40 do 49 godina, među preminulima 8,6 odsto, a od 50 do 59 – 14,34 procenta.

Najviše preminulih je u dobi od 60 do 69 godina – 28,67 odsto, a zatim od 70 do 79 godina – 27,96 procenata. Stariji od 80 godina čine 18,64 procenta preminulih, naveo je Lončar.

On je dodao i da je među preminulima 64,84 odsto muškaraca, a 35,16 odsto žena.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović objasnila je da će deca nositi zaštitne maske ako to propišu lekari, a u vrtićima ostaje držanje distance, provetravanje prostora i higijena ruku.

Epidemiolozi koji stručno savetuju predškolske ustanove i kadar koji radi u zdravstvenim ustanovama definisaće pravila koja su preventivana, kao što su poštovanje distance i korišćenje zaštitnih maski kada su u pitanju kadrovi koji rade u vrtićima. Za decu koja imaju imunološki osetljiviji status ili respiratorne probleme, samo u konsultaciji sa lekarom biće određeno da li da nose masku, istakla je Jovanović.

Ona je navela da je prema evropskoj zdravstvenoj ustanovi ECDC preporuka da deca od dve godine i više treba da nose maske, a kod nas se ta preporuka primenjuje u skladu sa stanjem dece.

Ako se radi o otvorenom prostoru, prema njenim rečima, treba onemogućiti okupljanja u većem broju, a da se maske propisuju u posebnim uslovima.

Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da je na portalu eUprave od danas aktivirana nova usluga koja omogućava građanima da se prijave ukoliko žele da im obaveštenje o tome da li im je test na koronavirus gotov, stigne na imejl ili SMS-om.

Jovanović je napomenuo da je usluga jednostavna, besplatna i da se može akivirati u tri koraka.

Na naslovnoj strani portala eUprava postoji informacija o aktiviranju notifikacije, kada građani odu na tu stranu upisuju svoj JMBG, imejl i sami odlučuju o tome da li će popuniti i kvadrat sa brojem telefona. Кada je njihov PCR test završen, tada će dobiti notifikaciju, objasnio je Jovanović.

On je naglasio da poruke koje se šalju građanima ne sadrže informaciju o tome da li je test pozitivan ili negativan, već samo da li je gotov.

Ukoliko budu želeli da izvrše uvid u svoj PCR test, dodao je Jovanović, dovoljno je da posete portal eZdravlje, gde se uloguju unošenjem serijskog broja kartice zdravstvenog osiguranja i LBO broja i vide svoj test.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com